1

Predstava za decu „Srebrni car“ u petak, 29. aprila

U petak, 29. aprila sa početkom u 18 časova, na repertoaru Prvog prigradskog pozorišta – Puls teatra je pozorišna predstava za decu „Srebrni car“, po motivima istoimenog dramskog teksta Sanje Savić, u režiji Davida Alića i koprodukciji Prvog prigradskog pozorišta – Puls teatra Lazarevac i Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ iz Kučeva.  Predstava se izvodi povodom obeležavanja Svetskog dana plesa i  namenjnena je deci od deset godina i starijama. Cena ulaznice je 200 dinara.

Ova čarobna bajka koja uporište ima u slovenskoj mitologiji, biće predstavljena kroz polulutkarsku predstavu, tekst je u stihovima a glumci uglavnom komuniciraju mimikom. Drama pripoveda sudbinu jedne siromašne devojčice Smilje koja je bila spremna da se žrtvuje samo da bi pomogla svom još siromašnijem narodu. Uloga Smilje poverena je Ani Ćuk.

Kostimi su pravljeni ručno, a njihova izrada trajala je gotovo tri meseca. Svi kostimi su autentični i inspirisani legendama i mitologijom. Za izradu kostima zadužena je Sonja Kotorčević. Scenografija je takođe rađena ručno, a scenograf Ana Kolbjanov imala je ideju da ovaj i mitološki svet spoji u šumi ogromnog drveća koje je u interakciji sa glumcima.

Nagrade:

 • Predstava „Srebrni car“ nagrađena je kao najbolja predstava u celini na 4. Zimskom pozorišnom festivalu za decu, u Aleksincu, 2021.
  • Nagradu za najbolju režiju dobio je David Alić, za režiju predstave „Srebrni car“,  na 4. Zimskom pozorišnom festivalu za decu, u Aleksincu, 2021.
  • Nagradu za glumca/icu festivala dobila je Ana Ćuk za ulogu Smiljane u predstavi „Srebrni car“,  na 4. Zimskom pozorišnom festivalu za decu, u Aleksincu, 2021.
  • Nagradu za najbolju scenografiju dobila je Ana Kolbjanova za scenografiju predstave „Srebrni car“,  na 4. Zimskom pozorišnom festivalu za decu, u Aleksincu, 2021.
  • Nagradu za najbolju kostimografiju dobila je  Sonja Kotorčević za kostim u predstavi „Srebrni car“,  na 4. Zimskom pozorišnom festivalu za decu, u Aleksincu, 2021.
  • Specijalnu nagradu za dizajn svetla, dobio je Radomir Stamenković za predstavu „Srebrni car“, na 13. Festivalu pozorišta za decu i mlade „Mali Joakim“, u Gračanici, 2021.