1

Promocija knjige „Crnogorski separatizam“ u izdanju izdavačke kuće Catena Mundi

U biblioteci “Dimitrije Tucović“ održana je promocija knjige “Crnogorski separatizam“ Aleksandra Rakovića u izdanju izdavačke kuće Catena Mundi. Knjiga Aleksandra Rakovića „Crnogorski separatizam“ je prva celovita studija o razvoju i nastanku savremenog Montenegra i rasrbljavanju „Srpske Sparte“. Zbog ove studije autoru je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Crnogorski separatizam nije okončan, kaže autor dr Aleksandar Raković i dodaje da je od svih separatizama koji su zadesili srpski narod ovaj definitivno najgori. Uprkos strašnom šikaniranju, ponižavanju, omalovažavanju i diskriminaciji koju tamošnji Srbi trpe, duh srpstva u Crnoj Gori nesalomiv.

dr Aleksandar Raković, autor
dr Aleksandar Raković, autor

U najvećoj meri na separatizam u Crnoj Gori ne utiče demografski faktor već čista politička linija, kaže dr Raković i dodaje da je separatizam počeo u drugoj polovini 19. veka.
Crnogorski separatizam iz srpstva je proces koji traje a ishod je neizvestan. Srpsko pitanje u Crnoj Gori je svesrpsko pitanje i ne mogu ga rešavati samo Srbi iz Crne Gore koji su danas izloženi segregaciji. Republika Srbija, Republika Srpska i Srpska pravoslavna crkva moraju da učine sve – baš sve – kako bi odbranile i zasvodile Srbe u Crnoj Gori. Nužan je zajednički rad na povratku srpske državnosti Crne Gore, kaže dr Raković.

Autor knjige dr Aleksandar Raković, viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije, rekao je da se knjiga Crnogorski separatizam temelji na njegovom proučavanju materije koje traje u kontinuitetu duže od 20 godina. Zbog njegovog istraživačkog rada autoru je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

„Crnogorski separatizam“ je jedna od četiri najznačajnije knjige u izdanju Catene Mundi po mišljenju profesora istorije Ratka Vukelića. Mi kroz čitav jedan vek gubimo identitet a zahvaljujući moćnima i slinicima koji su uspeli da nam se umešaju u unutrašnju politiku, uspeli smo da „ispustimo“ našu kulturu i identitet, kaže Vukelić. Moramo se postaviti tako da kultura, obrazovanje i nauka moraju biti nacionalni prioritet mišljenja je Ratko Vukelić. Tako i srpski narod u Crnoj Gori ne sme da se preda.

Ratko Vukelić, istoričar
Ratko Vukelić, istoričar

Srpska istoriografija, kao i druge naše društveno-humanističke nauke, samo su se uzgredno bavile konvertitskim identitetima, koji su se pokazali vrlo razornim po srpstvo. Takva politička korektnost, koja se kosi s traganjem za odgovorima, nije urodila plodom. Potreban je stoga angažovaniji pristup, kaže u predgovoru autor knjige dr Aleksandar Raković.