Promocija knjige „Nemanjići: vladari i vreme srpskog srednjeg veka“

U Modernoj galeriji predstavljena je knjiga „Nemanjići: vladari i vreme srpskog srednjeg veka“ autora Duška Lopandića. Ovo je pripovest o usponu i kraju srednjovekovne Srbije, o rađanju i usponu kralјevine, o carstvu, o odbrani od osmanske najezde, sve do pada despotovine, iscrpna istorija koja počinje od predaka Nemanjića, sve do njenih sledbenika i potomaka.

Sjajno doba srpske istorije otpočeli su Nemanja i njegovi sinovi, Sava i Stefan Prvovenčani. Od Nemanjinog doba slika Srpstva na Balkanu puna je reda našeg divnog neimarstva, veličanstvenih pojava srednjovekovnih ktitora, vladara prosvetitelјa i svetitelјa, čije ruke dopiru do Sirije i Sinaja, dižući bolnice i ostavlјajući trag jedne svetle, srednjovekovne srpske kulture. I danas smo svedoci brojnih kulturnih dobara koja su sagrađana u tom period a naknadno obnovljena.

Srpska vladarska dinastija Nemanjića, obeležila je dva veka srednjovekovlja u istorijskom razvoju srpskog naroda, a na širem planu i čitavog Balkana. Deset vladara iz ove dinastije smenjivalo se na prestolu Srbije od 1168. do 1371. Vladari iz dinastije Nemanjića su za dva veka koliko su vladali Srbijom, usmerili dalji razvoj i sam tok istorije srpskog naroda. Za vreme Nemanjića naša zemlja širila se pretežno na jug, kaže autor ovog dela.

Duško Lopandić
Duško Lopandić

Pre nekoliko godina Duško Lopandić je objavio dva naslova sa temama iz srpskog srednjeg veka: „Letopis velikih župana : istorijska hronika Srbije u veku Stefana Nemanje“ i „Bitke za Balkan: priče i povesti o borbama i bitkama pre i nakon Кosova, o tome kako su Osmanlije stigle na Balkan, kako su pobeđivali i kako su počeli da gube“. U međuvremenu je postao jedan od koautora udžbenika za istoriju za peti i šesti razred osnovne škole. Takođe je autor i udžbenika za prvi razred gimnazije društveno-jezičkog smera, opšteg tipa i prirodno-matematičkog smera i drugi razred gimnazije prirodno-matematičkog smera.

Predstavljena knjiga „Nemanjići: vladari i vreme srpskog srednjeg veka“ bogato je ilustrovana, što dodatno oslikava sadržaj i upoznaje savremenog čitaoca sa likovima srednjevekovnih vladara, kako srpskih tako i stranih. Autor je precizno izradio rodoslovne tablice najuglednijih srpskih vladarskih i vlastelinskih porodica.