1

Radionica “Kubizam za decu“ Dušana Rajšića

“Kubizam za decu“ naziv je prve ovogodišnje radionice koju je u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac organizovao akademski vajar Dušan Rajšić. Sa ovim umetničkim pravcem upoznali su se mlađi osnovci OŠ „Dule Karaklajić“. Kako nam je rekao umetnik njegov plan je da se u 2020. godini što više druži sa decom upravo kroz ove kreativne radionice.

Sa umetničkim pravcem u modernoj umetnosti, koji je prethodio apstraktnom slikarstvu u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac upoznali su se mlađi osnovci škole “Dule Karaklajić“ u okviru radionice „Kubizam za decu“.  O nastanku Kubizma i najistaknutijem predstavniku Pablu Pikasu najmlađe je upoznao akademski vajar Dušan Rajšić koji im je objasnio vezu između geometrijskih oblika u umetnosti.

U duhu praznika Rajšić je ispričao i priču o rođenju Pabla Pikasa, koji je samo čudom preživeo a zatim postao jedan od najpoznatijih slikara u istoriji umetnosti i najistaknutiji predstavnik Kubizma.

Po rečima Dušana Rajšića za njega će 2020. godina biti u znaku kreativnog druženja sa decom, a plan je da se broj radionica još poveća.

Posebnu pažnju umetnik je tokom radionice posvetio predstavljanju Pikasove slike Gernika koja je jedan od najpoznatijih antiratnih simbola. To je figurativna interpretacija bombardovanja Gernike, nekadašnje prestonice Baska, u severnoj Španiji, za vreme španskog građanskog rata.