1

Radovi u pčelinjaku tokom marta

Radovi u pčelinjaku tokom marta
Prve prolećne dane treba iskoristiti za pregled pčelinjih društava, u ovom periodu počeo je razvoj pčelinjih društava i pripreme za prvu pašu, pa je prioritet obezbediti dovoljno hrane za pčelinje zajednice, istakao je član izvršnog odbora saveza pčelarskih organizacija Srbije Goran Čakardić.

Radovi u pčelinjaku tokom marta

U martu pčelinje društvo prolazi kroz jedan od kritičnih perioda razvoja jer u pčelinjem gnezdu već ima dosta legla, a temperaturu je neophodno održavati na konstantnom nivou bez obzira na vremenske promene u martu, dolazi do zamene pčela novim, što stvara kritičnu situaciju koju uspešno prebrođuju samo jake zajednice.

Već od kraja marta matica počinje da polaže jaja za pčele koje će učestvovati u bagremovoj paši, pa je vrlo važno da ih je što više. Zadatak pčelara je da pomognu pčelama da lakše održavaju potrebnu mikroklimu, da matica ima bolje uslove za polaganje jaja i da pčele bolje neguju leglo.

Od ove godine očekuje se puno, posebno imajući u vidu loše prinose tokom prethodne dve godine.

Radovi u pčelinjaku tokom marta

Standard kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“ razvijen je od strane SPOS-a, uz finansijsku podršku EU i ADA, i praćen je jedinstvenom teglom za med koju mogu koristiti samo članovi SPOS-a koji su pristupili standardu potpisivanjem Ugovora o licenci.

Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo. dobio je krajem 2017. godine  građevinsku dozvolu. SPOS i opština Rača osnovali su Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, a ovaj projekat je podržan od strane Vlade Srbije i EU.