1

Raspisan konkurs za bespovratna novčana sredstva za preduzetnike, mikro i mala preduzeća

laptop
Ministarstvo privrede, u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i uz podršku projekta „Srbija i EU – oprema za privredu”, koji finansira Evropska unija, dodeljuje bespovratna sredstva mikro i malim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama, a ukupna bespovratna sredstva iznose približno 1,4 milijarde dinara.

laptop

Preduzeća mogu da konkurišu za pomoć u iznosu do 25 odsto neto vrednosti opreme, maksimalno do 5.000.000 dinara. Sredstva se mogu koristiti za nabavku nove proizvodne opreme ili mašina, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, novih delova i specijalizovanih alata za mašine, mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje, kao i građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Potpredsednik Vlade Siniša Mali je uputio poziv mikro i malim preduzećima, kao i preduzetnicima, da iskoriste ovaj javni poziv, u kome do 25 odsto investicija čine bespovratna sredstva, 70 odsto čini kredit ili lizing, dok su pet odsto sopstvena sredstva. Prema njegovim rečima, to su izuzetno povoljni uslovi, pri čemu banke, koje su u sistemu, uzimaju samo zalog na opremu koja se nabavlja, a oprema je oslobođena plaćanja PDV-a i carine da bi bila povoljnija za nabavku.