1

Regionalno ocenjivanje rakije od šljive u Lazarevcu 20. novembra

Pored tradicionlanog subvencionisanja  i dodele sadnog materijala za voćare, u organizaciji Saveta za poljoprivredu, prvi put će u lazarevačkoj opštini biti organizovano regionalno ocenivanje kvaliteta rakije od šljive, voćnih rakija i likera. Od 15. novembra, svi zainteresovani moći će da predaju uzorke rakija, rekao je predsednik opštine Bojan Stević, dodajući da je ovo manifestacija koja ima za cilj omasovljenje voćarstva. Član veća GO Lazarevac Nenad Bačanac pozvao je sugrađane da razmisle o voćarstvu jer je to grana poljoprivrede koja je najrasprostranjenija na teritoriji naše opštine i sa najviše subvencija. Manifestacija ocenjivanja rakije nije takmičarskog karaktera, već dobra prilika da proizvođači provere kvalitet svojih proizvoda, rekao je Vladan Milojević, njen inicijator.

Sadnice voća

Prvi put na teritoriji opštine Lazarevac biće sprovedeno ocenjivanje rakije od šljive, voćnih rakija i likera, najavio je predsednik Bojan Stević, naglasivši da će od 15. do 20. novembra svi zainteresovani moći da predaju svoje uzorke rakije na ocenjivanje. Cilj manifestacije je da se voćarstvo podigne na viši nivo, kaže Stević.

Bojan Stević
Bojan Stević

Član Veća zadužen za poljoprivredu Nenad Bačanac pozvao je sve sugrađane da se opredele za voćarstvo jer je to grana koja je najzastupljenija kada su u pitanju podsticaji. On je napomenuo da za učešće u ocenjivanju rakije nije potrebno registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Nenad Bačanac
Nenad Bačanac

Jedan od inicijatora regionalnog ocenjivanja rakije Vladan Milojević zahvalio se rukovodstvu opštine Lazarevac što su prepoznali ideju udruženja „Zeočki vinogradi“. Prijavljivanje uzoraka počinje 15. novembra, svakim danom do 15 do 20 časova u podrumu „Milojević“, a ocenjivanje je zakazano za 20. oktobar.

Vladan Milojević
Vladan Milojević

Za ovu manifestaciju obezbeđene su vredne nagrade, zahvalnice, diplome i pehari, a rakiju i likere će ocenjivati eminentni profesori Poljoprivrednog fakulteta.