1

Rodoslov kao izazov – Šta se krije iza genetičke analize Srba sa osvrtom na geneze Kolubarskog kraja

U organizaciji Udruženja građanja „Naše ognjište“, u biblioteci „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu održana je tribina „Rodoslov kao izazov – Šta se krije iza genetičke analize Srba sa osvrtom na geneze Kolubarskog kraja“. Na ovu temu predavanje su održali Jovica Krtinić, predsednik Društva srpskih rodoslovaca „Poreklo“ i Aleksandar Antić, urednik Srpskog DNK projekta. U pitanju su naučnici koji su više od pet godina okupljeni oko Srpskog DNK projekta i traže odgovor o poreklu.

Još jedna u nizu tribina „Rodoslov kao izazov“, udruženja „Naše ognjište“, organizovana je u Lazarevcu. Glavna tema ovaj put bila su DNK istraživanja. Posetioci biblioteke imali su priliku da čuju kakva je genetička slika Srba. Na tribini su predstavljeni rezultati do sada testiranih pojedinaca iz lazarevačkog kraja. Zahvaljujući genetičkim analizama, može se otkriti najdavnije poreklo, koje je nemoguće otkriti na bilo koji dosadašnji način, kao što je, na primer, istraživanje arhiva, rekao je Jovica Krtinić iz društva „Poreklo“.

Svaki građanin muškog pola, koji je zainteresovan za testiranje, kako bi otkrio svoju genetičku sliku, može da se prijavi društvu srpskih rodoslovaca „Poreklo“.

Više od polovine Srba nosi gene svojstvene slovenskim narodima. Petina ima gene sa nesumnjivim tragom predslovenskih stanovnika Balkana, dok genetski zapis ostalih pripadnika našeg naroda ukazuje na „prisustvo“ različitih osvajača – Kelta, Gota i Normana.