Sestrinstvu manastira Sveta Petka Izvorska potrebna pomoć za autistične žene

Dom za decu ometenu u razvoju pri manastiru Sveta Petka Izvorska kod Paraćina, u kome boravi 88 napuštenih, bolesnih i nepokretnih štićenica i desetak monahinja koje o njima nesebično brinu, poslednjih nekoliko meseci suočava se sa egzistencijalnim problemima. Iz tih razloga članovi udruženja građana “Ujedinjeni za Lazarevac” odlučili su da organizuju akciju za prikupljanje pomoći za ovaj manastir. Ćlanovi ovog udruženja pozivaju sve ljude dobre volje da se uključe u istu i doniraju odeću, sredstva za higijenu, pelene i drugo…
Foto/ Crkva Sveta Petka Izvorska
Foto/ Crkva Sveta Petka Izvorska

Manastiru Sveta Petka Izvorska kod Paraćina nedostaju hrana, sredstva za higijenu, pelene za odrasle do 70 kilograma, donje rublje svih veličina, kao i sredstva za dezinfekciju. Članovi udruženja rešili su da, nakon brojnih akcija koje su organizovali za Lazarevčane ali i brojne druge ljude i ustanove kojima je pomoć bila potrebna, ovaj put akciju organizuju za monahinje i sve korisnike koji borave u domu pri manastiru.

Sestrinstvo koje boravi u ovom manastiru ima poteškoća u vođenju ovog velikog domaćinstva, jedinstvenog u Srbiji, kaže Jelena Vukić članica “Ujedinjenih za Lazarevac”.

Foto/ Crkva Sveta Petka Izvorska
Foto/ Crkva Sveta Petka Izvorska

Apelovala je ovom prilikom da svi koji na bilo koji način mogu da pomognu to i urade tako što će u prostorije udurženja doneti odeću, sredstava za higijenu i pelene i napomenula da su u ovom domu pretežno stariji štićenici.

Foto/mitropilija.com
Foto/mitropilija.com

Svetinja datira iz 14. veka, obnovljena je kao muški manastir 1824. godine, a svoj preobražaj i današnju namenu manastir je dobio 1942. godine, kada ga prvi put nastanjuju izbeglička, a zatim teško bolesna deca. Sestrinstvo manastira pored molitvi i bogosluženja veći deo dana čuva, brine i pruža bezrezervnu ljubav i duhovnu utehu deci koju su čak i roditelji ostavili zbog nemogućnosti da izađu na kraj sa njihovim umnim, fizičkim i psihičkim poremećajima. Trenutno u manastirskom domu boravi 88 autističnih i u razvoju ometenih žena uzrasta od 18 do 80 godina, od kojih su 44 nepokretne. Svima je zajedničko da su neželjena deca ostavljena pod okriljem SPC. Oni koji mogu da prilože donacije i olakšaju težak života monahinja i dece mogu to da urade prateći instrukcije na sajtu manastira.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA