1

10 IZNENAĐENJA prilikom pomračenja Sunca

Među svim planetama Sunčevog sistema Zemlja je jedinstvena, jer je jedina stenovita planeta koja ima totalne solarne eklipse. Stoga je istorijsko pomračenje za Ameriku pratio niz naučnika, snimano je iz svemira, balona i sa tla, a ostatak sveta gledao je ovaj fenomen onlajn. Sjedinjene Države nisu videle totalno pomračenje od 1991, kad je bilo iznad Havaja, u kontinentalnoj Americi je poslednji put bilo 1979, ali od zapadne do istočne obale nije ga bilo od 1918.

Postoji mnogo zanimljivosti vezanih za ovo istorijsko pomračenje, ali evo 10 najvećih iznenađenja koji su ga pratili:


  1. Okolina pada u mrak postepeno, ne odjednom – Mesečeva senka pada na Zemlju samo tokom trenutaka totalng pomračenja. Ipak, juče je oko te senke bilo područje u kojem je naš satelit pomračio dobar deo Sunčeve svetlosti – penumbralna regija. Sunce, iako previše sjajno za gledanje, stvorilo je efekat na Zemlji koji se viđa samo tokom eklipse – iskustvo smanjene svetlosti. Sve je bilo sivo, kao da je neko stavio filter za svetlost iznad sveta. “Forbs” ističe da je Amerika videla i ranije neobična pomračenja, ali da ovakav drugačiji kvalitet smanjene svetlosti mora biti viđen da bi se razumeo.

  2. Korona je bila velika i neregularna – To je područje vrele plazme iznad fotosfere Sunca, koje se proteže više od pet miliona kilometara. Poznata je po neregularnostima, promenama i slično. Ipak, neverovatan je doživljaj videti je sopstvenim očima, ističe “Forbs”, dodajući da je korona bila neverovatno velika.

  3. Korona je bila vidljivo ljubičasta na nekim mestima – Ovaj efekat je bio stvaran i zabeležen je na fotografijama.

  4. Venera je bila vidljiva, ali je bila jedina planeta – Minut-dve pre totalnog pomračenja, Venera je bila vidljiva golim okom.

  5. Jedina zvezda koja je bila vidljiva – Regulus, svega jedan stepen od Sunca. Regulus je inače 21. najsjajnija zvezda našeg neba.

  6. Crveni horizont – Iako nije bila ni zora ni sumrak, horizont je bio crven. Ova optička misterija razjašnjena je tek sedamdesetih godina.

  7. Sateliti – Nekoliko srećnih posmatrača iz Oregona videlo je vremenske satelite tokom pomračenja.

  8. Temperatura je pala više nego što su stručnjaci predvideli – Iako je bilo očekivano da padne između 5-12 stepeni Farenhajta, tokom pomračenja temperatura je pala za 17 stepeni.

  9. Prvi tračak svetlosti nakon totalnosti bio je stotinama puta sjajniji od korone.

  10. Eklipsa koja će tek uslediti, 2024. godine, biće dvostruko duža i tamnija od ove.