1

“Srebrni car“ u Lazarevcu

Predstava za decu “Srebrni car“ imaće svoju premijeru u ponedeljak 5. oktobra od 18 časova na sceni Puls teatra u Lazarevcu. Komad se izvodi po tekstu Sanje Savić, u režiji Davida Alića. Predstava je namenjnena deci od deset godina i starijama. Kroz slovensku mitologiju predstava donosi priču o hrabrosti jedne devojčice koja žrtvuje sebe zarad  dobrobiti zemlje. Ova savremena bajka biće izvedena na Festivalu profesionalnih pozorišta “Mali Joakim“.

srebrni carPredstava “Srebrni Car“ rađena je u koprodukciji Prvog prigradskog pozorišta “Puls teatar Lazarevac“ i Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ iz Kučeva. Komad se izvodi po tekstu Sanje Savić, u režiji Davida Alića. Ova čarobna bajka koja uporište ima u slovenskoj mitologiji predstavljena je kroz polulutkarsku predstavu. Tekst je u stihovima a glumci uglavnom komuniciraju  mimikom.

Srebrni car 2Posebno mesto u predstavi ima lutka, simbol  života u nekoj drugoj dimenziji. Život lutki dala je Jelena Đorđević Mihailov. Jelena je diplomirala glumu za lutkarsko pozorište Nacionalne akademije za filmsku i pozorišnu umetnost u Sofiji. Igrala je u više od pedeset predstava.

srebrni car 3Kostimi su pravljeni ručno, a njihova izrada trajala je gotovo tri meseca. Svi kostimi su autentični i inspirisani legendama i mitologijom. Za izradu kostima zadužena je Sonja Kotorčević.

srebrni car 4Scenografija je takođe rađena ručno, a scenograf Ana Kolbjanov imala je ideju da ovaj i mitološki svet spoji u šumi ogromnog drveća koje je u interakciji sa glumcima.

Drama pripoveda sudbinu jedne siromašne devojčice Smilje koja je bila spremna da se žrtvuje samo da bi pomogla svom još siromašnijem narodu. Uloga Smilje poverena je Ani Ćuk.