1

Stalna konferencija gradova i opština

Stalna konferencija gradova i opština
Tema 45. sednice Skupštine Stalne konferencije gradova i opština bila je vezana za strateški razvoj lokalne samouprave. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić izjavio je da  uprava ne sme i ne može biti kočničar reformi već njena podrška i da država mora da počiva na uredjenoj lokalnoj vlasti jer je ona najbliža gradjanima.

Ekonomski razvoj jedinica lokalne samouprave nije samo zakonska obaveza već i stvarna životna potreba jer unapredjenje poslovanja na jednoj teritoriji direktno utiče na kvalitet života njenih gradjana, rekao je na 45. sednici Skupštine Stalne konferencije gradova i opština ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. Ružić je istakao da je SKGO jedan od „najjačih“ partnera Vlade Srbije u sprovodjenju reformi lokalnih samouprava.

Branko Ružić
Branko Ružić

Ministar Ružić je dodao je da je cilj reforme sistema zarada „da se dodje do sistema radnih odnosa koji će biti održivi, pravičniji i transparentniji“. On je rekao da više od 30 odsto zaposlenih u komunalnoj delatnosti prima minimalnu zaradu, a da oko 50 odsto njih nije dobilo solidarnu pomoć.

Stalna konferencija gradova i opština

Predsednik SKGO Darko Bulatović rekao je da je taj savez gradova i opština u 2017. godini učestvovao u pripremi više od 15 nacionalnih strateških dokumenata i pravnih akata.

Inicirali smo usvajanje izmena i dopuna važnih zakona za lokalne vlasti ali smo i podržavali gardove i opštine u sprovodjenju propisa i poslova za koje su nadležni – rekao je Bulatović.