1

STOP raku grlića materice

STOP raku grlića materice
Povodom Evropske  nedelje prevencije raka grlića materice u organizaciji doma zdravlja “Dr Đorđe Kovačević“ i u saradnji sa lazarevačkom Elektrodistribucijom održano je predavanje o merama prevencije i načinima otkrivanja i lečenja ove opake bolesti. Predavanje je za sve zaposlene Elektrodistribucije održao dr Jovan Milojević, direktor lazarevačkog Doma zdravlja.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, 12. po redu, obeležava se od 28. januara do 3. februara pod sloganom „STOP raku grlića materice“. Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registara za rak, Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišom stopom oboljevanja i umiranja od ove bolesti.

Značaj prevencije i edukativnih predavanja o ovoj opakoj bolesti bili su osnovni razlozi zbog kojih je i rukovodstvo lazarevačke elektrodistribucije prihvatilo predlog doma zdravlja “Dr Đorđe Kovačević“ i organizovalo za svoje zaposlene prezentaciju o svim merama koje se mogu preduzeti kako bi se sprečio i efikasno lečio rak grlića materice.

Zahvalivši se na saradnji direktor Elektrodistribucije Vladan Jovanović istakao je da će ovakva praksa biti nastavljena. Predavanje je održao dr Jovan Milojević, direktor DZ “Dr Đorđe Kovačević“ i podsetio da u Srbiji godišnje od ove bolesti oboli 1300 žena, a gotovo 500 umre svake godine.

Tom prilikom prisutnima su podeljeni flajeri Gradskog zavoda za javno zdravlje, Sekretarijata za zdravstvo uprave grada Beograda i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“. Poseban akcenat stavljen je i na značaj vakcine protiv humanog papiloma virusa i bolesti koje on izaziva.

dr Jovan Milojević
dr Jovan Milojević

Dr Jovan Milojević istakao je značaj mera prevencije i još jednom podsetio sugrađanke da su preventivni pregledi najbitniji, naglasivši da je zahvaljujući njima u Lazarevcu smrtnost od malignih bolesti grlića materice i dojke drastično smanjena.

Važno je istaći da od trenutka dobijanja infekcije pa do razvoja maligne bolesti protekne osam do deset godina. Kako bi se te promene na vreme otkrile, neophodan je ginekološki pregled jednom godišnje. Nažalost, u Srbiji je u 2016. godini samo 10 odsto žena starijih od 15 godina iskoristilo svoje pravo i obavilo redovan pregled.