1

Strašilo i svi njegovi portreti

„Strašilo i svi njegovi portreti“ naziv je edukativno-kreativne radionice koja je organizovana na platou ispred Centra za kulturu. Akademski vajar Dušan Rajšić okupio je decu koja su izrazila želju da učestvuju u radu ali i korisnike Dnevnog boravka za decu i omladinu sa poteškoćama u razvoju. Kroz rad sa Dušanom, deca su uživala u inkluzivnom druženju ali i učila kako da od  recikliranog materijala prave mala umetnička dela.

Dušan i deca

Strašila se danas retko prave, a još ređe nalaze na oranicama, gde su služila kako bi oterala ptice i druge grabljivice. Danas su ova strašila ponovo oživela zahvaljujući mašti Dušana Rajšića ali i dece koja su sa oduševljenjem prihvatila njegovu ideju i učestvovala u kreaciji različitih likova. Ideju da organizuje radionicu sa ovom tematikom, Dušan je pronašao u jednoj seriji koju je gledao kao mali a deci je želeo da prikaže da i strašilo ima svoje i dobre i loše strane.

Dušan Rajšić i strašilo

Dušan i učesnici radionica i ovaj put koristili su reciklirani materijal kako bi napravili umetnička dela, a svrsi su poslužile stare čizme, odbačene cipele, kutije i drugi materijali koji se sve više bacaju.

U radionici su učešće uzeli i korisnici Dnevnog boravaka za decu i omladinu sa poteškoćama u razvoju a koliko oni uživaju u radu sa akademskim vajarom vidi se i na njihovim licima.Za njih je ovo i jedan vid terapije a mnogi su, zahvaljujuči Dušanu Rajšiću imali i izložbe svojih radova.