1

Sve više dece zavisno od interneta

Razvoj interneta i nove tehnologije u mnogome je promenio svet koji nas okružuje, ustaljene navike kao i odrastanje dece uopste. Dečiju svakodnevnicu danas čine pametni telefoni, kompjuteri i tablet uređaji, dok je fizička aktivnost jako malo zastupljena.

Sociološki fenomen generacija koje su odrasle posle 2000-te odražava se u tome što se deca uglavnom osećaju nesigurno i otuđena jedna od drugih dok je takođe jedan od velikih problema njihova bezbednost usled opasnosti koje nove tehnologije i njihova upotreba sa sobom nose. Prema rečima diplomiranog psihologa Emine Lazarević korićenje interneta je vid aktivnosti koji roditelji moraju da iskontrolišu.

Deca su sve više izložena opasnostima koje vrebaju internetom. Mnoge horor igrice su dostupne deci koje utiču na njihovu psihu. U tim igricama prisutno je nasilje koje možemo povezati sa sve češćim vršnjačkim nasiljem. Emina Lazarević smatra da je veoma prisutno odsustvo empatije, jer toga u internet svetu nema i da se zbog toga povećalo nasilje među decom.

“Jedini način da se izbegnu opasnosti interneta je da budete uz svoje dete i kada napravi neku grešku koja će se dešavati na internetu, kao i u realnom svetu, popričaćete sa svojim detetom”-dodala je Emina.

Broj zavisnika od video-igrica je sve veći, nažalost starosna granica je pomerena, pa su među tom decom i mališani koji imaju manje od pet godina. Da ne bi došlo do zavisnosti, savet Emine Lazarević je da se ograniči deci korišćenje telefona, tableta i kompjutera.

Konzumacija interneta kod dece treba biti smanjena na minimum. Deci treba ponuditi alternativu u vidu sporta i igre sa svojim vršnjacima.