1

Tona peleta do jeseni i do 500 evra

Uz poskupljenja gotovo svih proizvoda, na red je stigao i ogrev – cene drveta, uglja i peleta sve su više. Stoga se mnogi odlučuju da već sada obave kupovinu i obezbede sebi dovoljne količine ogreva za narednu zimu. Pelet je u odnosu na prošlu prolećnu sezonu poskupeo za šezdesetak odsto, drva preko 50 odsto, slično kao i ugalj. Cena tone peleta ovih dana kreće se od 36.000 do 42.000 dinara. Prodavci peleta kažu da je velika potražnja i da će svakako izazvati skok cena, pa se očekuje da će tona peleta na jesen biti čak i oko 500 evra.

Bukov pelet

Zbog nestašice uglja i poskupljenja energenata, ukrajinske krize i nedostatka sirovina, cene peleta značajno su više ovih dana. U odnosu na prošlu godinu pelet je skuplji i za 60 odsto a po rečima prodavaca pitanje je da li će ga i biti u prodaji. Mnogi proizvođači zbog nestašice sirovina odlučili su da zatvore svoje pogone za proizvodnju a prodavci dodaju da na „kašičicu“ dobijaju pelet koji je već unapred rezervisan.

Pelet stovarište

Za tonu peleta, trenutno, potrebno je izdvojiti od 35.000 do 40.000 dinara kaže Čedomir Mijailović, vlasnik stovarišta „Distributer D10“. Dodaje da zalihe peleta ne postoje, jer se unapred proda.

Cene ogreva skaču gotovo iz dana u dan. Kako potvrđuju prodavci peleta, svaki put kad im dođe šleper, druga je cena, navode.

Pelet

I dok su mnogi naši sugrađani razmišljali da ovu grejnu sezonu pređu na pelet, verujemo da će ih rast cena pokolebati u toj odluci kao i priče o nestašici ovog bioenergenta, a kako sami primećujemo njegova cena porediće se i sa cenom suvog zlata.