1

Tribina povodom Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima

Tribina povodom nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima
U organizaciji Saveta za zdravstvo OO SNS Lazarevac i Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ održana je tribina povodom Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima. Tribina je organizovana u zgradi opštine na temu „Zavisnost od duvanskog dima – nikotizam“ a predavač je bila viša medicinska sestra Jelena Tadić.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima a u želji da građanima predoče štetnost pušenja, Savet za zdravstvo i Dom zdravlja organizovali su tribinu na kojoj je bilo reči i o pasivnom pušenju i posledicama ove bolesti zavisnosti. Predavanje je bilo organizovano za članove OO SNS ali i građanstvo opštine Lazarevac.

dr Jovan Milojević
dr Jovan Milojević

Želeli smo da ukažemo na štetnost pušenja, posledicama koje ostavlja na pušače ali i okolinu – kaže dr Jovan Milojević, predsednik Saveta za zdravstvo OO SNS Lazarevac.

Duvanski dim mešavina je 4000 hemijskih supstanci od kojih su stotine toksične, više od njih 70 su kancerogene a mnoge su i snažni iritansi. Pored posledica koje ostavlja na zdravlje pušača i pasivno pušenje povećava rizik od nastanka karcinoma pluća i bolesti srca i krvnih sudova, kaže Jelena Tadić, strukovna medicinska sestra lazarevačkog Doma zdravlja.

Statistika je poražavajuća u slučaju broja pušača. Podaci iz Globalnog istraživanja o upotrebi duvana među mladima u Srbiji pokazuju da je 63 odsto učenika starosti 13 do 15 godina izloženo duvanskom dimu u svojim domovima i 61 odsto na zatvorenim javnim mestima, a rezultati istraživanja zdravlja stanovništva pokazali su da je više od polovine stanovništva starijeg od 15 godina izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru.

Jelena Tadić
Jelena Tadić

Već 20 godina u Srbiji se obeležava Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima. Da li kampanje daju rezultate, nismo sigurni ali svakako je naša obaveza da ljude upoznamo sa štetnim posledicama –  kaže medicinska sestra Jelena Tadić.

Posledice koje pušenje ostavlja na zdravlje čoveka su mnogobrojne.

Od vas zavisi da li će pušenje biti dozvoljeno u vašem domu. Svako izlaganje duvanskom dimu predstavlja rizik po zdravlje. Jedini ispravan pristup je nepušenje i boravak u prostorima bez duvanskog dima.