U Lazarevcu obeležen Svetski dan Roma

U svetu i kod nas 8. aprila obeležava se Svetski dan Roma, sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj u društvu. Svetski dan Roma se obeležava od 1990. godine, u znak sećanja na održavanje Prvog svetskog kongresa Roma koji je 1971. godine održan u Česfildu. U opštini Lazarevac živi oko 5000 Roma, izjavio je koordinator za ljudska i manjinska prava Dragan Mitrović Nana. Kada je u pitanju obrazovanje romske dece, situacija je danas bolja, ali je diskriminacija u društvu i dalje prisutna, rekao je Mitrović.

Svetski dan Roma

Svetski dan Roma obeležava se od 1990. godine, u znak sećanja na održavanje Prvog svetskog kongresa Roma koji je u Česfildu organizovan od 7. do 11. aprila 1971. godine. Kada je položaj Roma u pitanju, pomak je napravljen u sferi obrazovanja, ali je diskriminacija i dalje prisutna u društvu, kaže koordinator za ljudska i manjinska prava Dragan Mitrović Nana.

Dragan Mitrović Nana
Dragan Mitrović Nana

U opštini Lazarevac živi, prema nezvaničnim podacima, između 3500 i 5000 Roma, kaže Mitrović. Kao jedan od najvećih problema romske populacije navodi veliku nezaposlenost.

Mitrović je apelovao na sve roditelje romske nacionalnosti da svoju decu šalju u školu, jer je obrazovanje od velikog značaja za unapređenje položaja Roma u društvu.

Svetski dan Roma obeležen u Lazarevcu

Romska udruženja na platou kod Rudarske česme, povodom Svetskog dana Roma, organizovala su kulturno – umetnički program i podelu cveća sugrađanima.

U Srbiji prema poslednjem popisu živi više od 147 hiljada Roma.