1

U Lazarevcu stabilnija epidemiološka situacija

U proteklih nedelju dana  registrovano je 10 novih slučajeva korona virusa na teritoriji opštine Lazarevac. Broj pregleda na dnevnom nivou je trostruko manji u poređenju sa julom mesecom.

Covid ambulanta

Epidemiološka situacija je u poboljšanju ali i dalje nestabilna, upozorava epidemiolog DZ “Dr Đorđe Kovačević“ Dušan Vujnović. Direktor  lazarevačkog doma zdravlja doktor Jovan Milojević je naglasio da tokom avgusta ni jedan zaposleni ove zdravstvene ustanove nije zaražen virusom korona, kao i da su trijažne mere dale rezultate. Svi pregledi uključujući i sistematske preglede zaposlenih obavljaju se po ustaljenoj proceduri, rekao je Milojević.

prska Pik drugog talasa u Lazarevcu bio je 21. jula kada je zabeleženo 23 pozitivna slučaja. U proteklih sedam dana zabeleženo je deset novih slučajeva, što govori u prilog smirivanja epidemiološke situacije.Kako je rekao direktor Milojević sezonska vakcinacija protiv gripa ove godine počeće ranije nego obično, a prve doze vakcina mogu se očekivati već krajem septembra.

temperatura

Epidemija korona virusa na teritoriji naše opštine počela je 20. marta. Zaključno sa 18. avgustom testirano je 2119 lica. Broj pozitivnih je 550. Preminulo je 14 lica. Od 21. jula kada je na dnevnom nivou zabeležen najveći broj pozitivnih na virus, broj novozaraženih opada.U ovom periodu sve više je pacijenata sa alergijskim reakcijama na ambroziju. Kako je rekao Vujnović, povišena telesne temperatura je ključna razlika kada je reč o početnim siptomima korone i alergije.

Epidemiolog Dušan Vujnović je upozorio da je zabeležena i sezonska pojava Groznice Zapadnog Nila i to u čak 11 gradova u Srbiji. Epidemiolog Vujnović podseća da je neophodna zaštita od komaraca koji nose Virus Zapadnog Nila.