U Lazarevcu treća akcija dobrovoljnog davanja krvi od početka godine

U saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, lazarevački Crveni krst organizovao je treću akciju dobrovoljnog davanja krvi od početka ove godine. Lazarevčani su se i ovaj put u velikom broju odazvali akciji koja je održana u Centru za kulturu.

Davaoci krv

Epidemija gripa i godišnji odmori smanjili su broj dobrovoljnih davalaca krvi. Institut za transfuziju krvi Srbije raspolaže rezervama, a potrebne su sve krvne grupe.

Krv

Početkom nedelje, Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je javnosti da posebno nedostaju krv A grupe kao i krv svih Rh negativnih krvnih grupa. Krv mogu dati svi punoletni i zdravi građani od 18 do 65 godina. Svi davaoci prolaze redovnu zdravstvenu kontrolu kaže dr Snežana Vatović iz Instituta za transfuziju krvi Srbije i objašnjava kako izgleda sama procedura prilikom doniranja ove dragocene tečnosti.

dr Institut

Lazarevac je po broju davalaca prvi u Srbiji a ono što je bitna činjenica je da se iz godine u godinu povećava broj novih davaoca. Na akciji koja je održana u Centru za kulturu veliki broj davaoca bili su pripadnici mlađe populacije i žena. Do kraja godine Crveni krst Lazarevac organizovaće oko 50 akcija dobrovoljnog davanja krvi. Zdravi, punoletni muškarci krv mogu dati na svaka tri, dok žene mogu donirati krv na svaka četiri meseca.