1

U OŠ “Vojislav Voka Savić“ obeležena školska slava

Uz tradicionalnu Svetosavsku himnu, priredbe i sečenje slavskih kolača školsku slavu Svetog Savu, obeležilo je svih deset osnovnih i tri srednje škole na teritoriji opštine Lazarevac. Sa posebnim emocijama učenici OŠ “Vojislav Voka Savić“ obeležili su ovogodišnju slavu po poslednji put u starom ambijentu, s obzirom da ovoj školi predstoji nadogradnja i renoviranje.

priredba

Savindan se od polovine 19. veka slavi kao školska slava i uspomena na Svetog Savu utemeljivača srpske pravoslavne crkve i prvog srpskog prosvetitelja.

U spomen na život, lik i delo utemeljivača Srpske pravoslavne crkve i prvog srpskog prosvetitelja Svetog Save i ove godine svoju slavu obeležile su sve osnovne i srednje škole na teritoriji naše opštine. Savindan se od polovine 19. veka slavi kao školska slava ali i kao zaštitnik zanata. OŠ “Vojislav Voka Savić“ proslavila je ovaj praznik priredbom koju po tradiciji pripremaju učenici mlađih razreda. Prisutnima se obratio starešina Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija Marko Mitić.

sveštenik Marko Mitić
sveštenik Marko Mitić

Čestitajući slavu svim zaposlenima i učenicima škole direktor Nenad Živanović izrazio je uverenje da će uskoro početi radovi na rekonstrukciji i dogradnji školskog objekta, a naredna školska slava koja se bude obeležavala na ovom mestu biće u sasvim drugačijim uslovima.

Nenad Živanović
Nenad Živanović

U srpskim pravoslavnim hramovima proslavljen je spomen na osnivača Srpske pravoslavne crkve. Sveti Sava je svoju otadžbinu preporodio i prosvetio, bio učitelj pobožnosti i čestitosti.