1

U osnovnim školama u Lazarevcu trenutno zaraženo petoro dece i troje nastavnika

Sve osnovne i srednje škole u Republici Srbiji od ponedeljka 22. novembra primenjuje prvi model organizacije obrazovno- vaspitnog rada, takozvanu neposrednu nastavu, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Od početka školske godine uspostavljen je epidemiološki nadzor u cilju ranog otkrivanja transmisije infekcije među učenicima i preduzimanja mera u skladu sa usvojenim dokumentima, istakla je presednica Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola opštine Lazarevac, Verica Anđelić, i dodala da je na teritoriji opštine Lazarevac u osnovnim školama trenutno pet pozitivnih učenika i tri nastavnika.

Škola u Lazarevcu

Epidemiološka situacija se svakodnevno prati i na osnovu indikatora i podataka donose se odgovarajuće odluke.  Od ponedeljka 22. novembra svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji pohađaju nastavu po prvom modelu. Predsednica Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Verica Anđelić istakla je da je na održanom sastanku 18. novembra doneta odluka  o neposrednom ostvarivanju obrazovno- vaspitnog rada.  U osnovnim škola na teritoriji Gradske opštine Lazarevac  tokom prošle nedelje prijavljeno je pet učenika pozitivnih na koronavirs, kao i tri nastavnika, istakla je Anđelić.

Verica Anđelić
Verica Anđelić

Uprkos nastupanju hladnijih dana, u svim prostorijama u školama se mora obezbediti periodično provetravanje. Provetravanje treba praktikovati i tokom časova kada vremenski uslovi to dozvoljavaju. Anđelić je nagovestila da se đaci, nastavno i drugo osoblje mora pridržavati svih epidemioloških mera kako bi se zaštitili. Prioritet svih škola je pre svega zdravlje dece, dodala je Anđelić.

Odluka o modelima obrazovno – vaspitnog rada koji se primenjuju od 22. novembra doneta je uz saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.