1

U Srbiji ukupno 65 zaraženih koronavirusom

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je registrovano još osam osoba zaraženih koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 65. Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 17. marta 2020. godine testirani su uzorci 19 osoba od kojih je osam  pozitivnih i 11 negativnih na novi koronavirus.

korona

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je pet osoba zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.  U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta „Torlak“ do sada je testirano ukupno 335 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Simptomi koronavirusa podsećaju na prehladu: povišena telesna temperatura, bol u ždrelu, kijavica kašalj i otežano disanje, slabost.

Za one koji imaju neke od simptoma, ili posumnjaju da su zaraženi, Ministarstvo zdravlja objavilo je brojeve telefona gde se mogu dobiti sve potrebne informacije i preporuke od epidemiologa.

Za detaljnije informacije možete pozvati i 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ (Ulica dr Subotića, br. 5, 11000 Beograd; Tel: 011/268-4566) ili telefone Instituta, odnosno Zavoda za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.