1

Udruženje pčelara “Budućnost“ organizovalo online debatne klubove

         Udruženje pčelara “Budućnost“ poštujući sve epidemiološke mere  tokom ove zime organizovalo je debatne klubove i to online.  Na Youtube kanalu “Pčelarski klub“ možete pogledati  9 epizoda debatnih glubova. Predsednik udruženja “Budućnost“ Mihailo Belošević ističe da tokom live prenosa ova predavanja prati i preko 10 000 pčelara iz cele Srbije. Prolećni dani u februaru pravo su vreme da se nakon zimskog perioda pregledaju  pčelinja društva, i ako je neophodno interveniše.

pčele 1

Pandemija korona virusa donela nam je razna ograničenja. Odložene su brojne sportske i kulturne manifestacije i prekinuta tradicionalna dešavanja. Udruženje pčelara “Budućnost“ Lazarevac takođe se suočilo sa problemom u organizaciji zimskih predavanja i debatnih klubova. Od osnivanja udruženja tradicija je da se u periodu kada u pčelinjaku nema posla svake nedelje organizuju predavanja a četvrtkom debatni klubovi. Ni ove godine nije prekinuta tradicija ali uz pomoć savremene tehnologije. Debatni klubovi organizovani su online.

pčele 2

Februar je mesec kada se proverava stanje u pčelinjim društvima nakon zimskog perioda. Tople temperature tokom ovog meseca omogućile su pčelarima da prekontrolišu trenutnu situaciju u košnicama i blagovremeno intervenišu. Blaga zima doprinela je  početku razvoja društava za novu sezonu. Protekla pčelarska sezona ostaće upamćena po jako slabim prinosima i to tokom svih paša. U situaciji kada su količine meda bile veoma male, zakon tržišta je učinio svoje. Cena meda u izvozu je dostigla rekordni nivo.

pčele 3

Kako je planirano u pogonu “Naš med“ u Rači SPOS će četiri naredna vikenda vršiti edukaciju za kontrolore dobre pčelarske prakse. Cilj je da pčelari uđu u sistem dobre pčelarske prakse, registruju svoje male pogone za vrcanje meda. Ovo će biti i garancija kupcima da kupuju med vrhunskog i proverenog kvaliteta.