1

Ujedinjeni za Lazarevac uručili pomoć manastiru Svete Petke Izvorke

Predstavnici udruženja građana „Ujedinjeni za Lazarevac“ posetili su manastir Svete Petke Izvorske kod Paraćina i sestrinstvu koje brine o osobama sa smetnjama u razvoju uručili pomoć. Dom za decu ometenu u razvoju pri manastiru Sveta Petka Izvorska kod Paraćina, u kome boravi 95 napuštenih, bolesnih i nepokretnih štićenica i desetak monahinja koje o njima nesebično brinu, poslednjih nekoliko meseci suočava se sa egzistencijalnim problemima. Iz tih razloga članovi udruženja građana „Ujedinjeni za Lazarevac“ odlučili su da organizuju akciju za prikupljanje pomoći za ovaj manastir. Uručenju pomoći prisustvovao je i predsednik Saveza za pomoć mentalno nerazvijenim osobama Grada Beograda Predrag Dacković.

Manastiru Sveta Petka Izvorska kod Paraćina nedostaju hrana, sredstva za higijenu, pelene za odrasle do 70 kilograma, donje rublje svih veličina, kao i sredstva za dezinfekciju. Članovi udruženja rešili su da, nakon brojnih akcija koje su organizovali za Lazarevčane ali i brojne druge ljude i ustanove kojima je pomoć bila potrebna, ovaj put akciju organizuju za monahinje i sve korisnike koji borave u domu pri manastiru. Nakon mesec dana od početka akcije, put Paraćina krenulo je tri kombija i nekoliko putničkih automobila punih pomoći za monahinje i sve štićenike ovog doma. Iz Udruženja kažu da se i ovaj put akciji odazvao veliki broj naših sugrađana.

Sestrinstvo koje boravi u ovom manastiru ima poteškoća u vođenju ovog velikog domaćinstva, jedinstvenog u Srbiji. Poseban je i po tome što je jedina ustanova u Srbiji koja brine o starijim osobama sa smetnjama u razvoju. Ova akcija organizovana je u saradnji sa Savezom za pomoć mentalno nerazvijenim osobama Grada Beograda.

Nemanja Tanasijević, član Udruženja građana „Ujedinjeni za Lazarevac“ rekao je prilikom uručenja pomoći da su svi članovi ponosni zbog akcije koju su organizovali a ustanova poput ove trebalo bi da ima svu pomoć kako lokalnih tako i republičkih institucija. Drago nam je što smo i ovaj put od srca i nesebično koliko smo mogli pomogli rad ove ustanove a u narednom periodu nastavićemo sa ovakvim i sličnim aktivnostima, kaže Tanasijević.

Nemanja Tanasijević, Udruženje građana "Ujedinjeni za Lazarevac"
Nemanja Tanasijević, Udruženje građana „Ujedinjeni za Lazarevac“

Trenutno u manastirskom domu boravi oko 95 autističnih i u razvoju ometenih žena uzrasta od 18 do 80 godina, od kojih su preko njih 40 nepokretne. Svima je zajedničko da su neželjena deca ostavljena pod okriljem SPC. Ovaj put pomoć je stigla iz Lazarevca od udruženja građana „Ujedinjeni za Lazarevac“. Svi koji žele da pomognu mogu to učiniti prateći instrukcije na sajtu manastira.