1

Ulaganje opštine Lajkovac u kalcizaciju zemljišta

Opština Lajkovac  u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Valjevo,  po drugi put je organizovala podelu  krečnog materijala za meru kalcizacije obradivog poljoprivrednog zemljišta. Pravo na ovu pomoć ostvarilo je 55 poljoprivrednih proizvođača. U protekle dve godine podeljeno je ukupno po 73 000 kilograma hidratnog kreča. Opština Lajkovac je pionir na području Kolubarskog okruga, rekla je Svetlana Jerinić savetodavac Poljoprivredene i stručne službe Valjevo.  Jerinić je  pohvalila rukovodstvo opštine koje je prepoznalo potrebu da se ovaj program pomoći sprovede.

Lajkovac

Registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Lajkovac tokom ove godine mogla su da iskoriste priliku i  izvrše besplatnu analizu zemljišta, dobiju preporučene mere kako bi se kvalitet zemljišta poboljšao i zatim konkurišu za besplatni krečni materijal, neophodan za primenu mere kalcizacije zemljišta. Ovaj program pomoći poljoprivrednicima sproveli su Poljoprivredna stručna služba Valjevo i opština Lajkovac iz agrarnog budžeta.

 

Zbog rekordnih prinosa kukuruza i kašnjenja u berbi, kao i vremenskih uslova ove godine kasni setva strmnih žita. Uprkos prognozama da će ove jeseni u Srbiji žito biti posejano na 600 000 hektara, plan setve na području kolubarskog okruga neće biti u potpunosti ostvaren, preporučeni rok je do 15. novembra.

Kreč je u ruke poljoprivrednika stigao upravo u pravo vreme, pre jesenjeg oranja. Koliko je ova mera bitna govori, u prilog i činjenica  da Poljoprivredna savetodavna stručna služba Valjevo godišnje odradi četiri do pet hiljada kontrola uzoraka zemljišta. Rezultati su pokazali  da 70 odsto parcela pokazuje jaku do slabu reakciju. Razlozi za to su mnogobrojni, od ovde dominantnog tipa zemljišta koje ima prirodnu kiselost do fizioloških uzrokovanih primenom đubriva. Mera kalcizacije, praksa je pokazala povećavaju prinose svih ratarskih i voćarskih kultura.