1

Uspešna žetva u Lazarevcu

Ovogodišnja žetva pšenice i ostalih strmnih žita se uspešno privodi kraju na teritoriji opštine Lazarevac. Obavljena je žetva ječma na površini od 1500 hektara i ovsa na 800 hektara. Pšenica je ove godine zasejana na nešto manje obradivog zemljišta, površine 4300 hektara. Prinosi na teritoriji naše opštine su  5 tona po hektaru, što je iznad proseka, rekao je član veća GO Lazarevac zadužen za poljoprivredu Nenad Bačanac. Otkupna cena pšenice je oko 17 dinara.

žetvaPosle sušnog proleća a zatim i kišnog juna niko nije očekivao da će nakon ovogodišnje žetve ratari zadovoljno trljati ruke, ipak oni imaju dosta razloga za zadovoljstvo. Povoljni vremenski uslovi tokom jula, upravo kada je to bilo najpotrebnije doprineli su da se na žitorodnim poljima žetva uspešno privede kraju. Pored pšenice rod je iznad proseka i kod ostalih strmnih žita. Dobro su rodile rane sorte pšenice, ali i hibridi koji kasnije dozrevaju. Poljoprivrednici rod uglavnom predaju skladištarima na čuvanje.

Nenad Bačanac
Nenad Bačanac

Pšenice će biti dovoljno za domaće potrebe, ali i za izvoz. Prema podacima Udruženja „Žita Srbije“, očekuje se rod od 2,6 miliona tona.  Prosečan prinos na nivou prošlogodišnjeg oko 4,5 tone po hektaru. Za domaće potrebe dovoljno je milion i po tona hlebnog zrna. Ratari kažu da bi otkupna cena pšenice od 20 dinara mogla da ih zadovolji i da bi tako nadoknadili  svoje troškove.