1

Zagađenje reke Peštan – Saopštenje za javnost

Nakon telefonske prijave građana 31.03.2020. godine, da je reka Peštan na potezu od Rudovaca do Baroševca intenzivno plave boje sa neprijatnim mirisom, lice mesta odmah su obišli komandant Štaba za vanredne situacije GO Lazarevac Bojan Sinđelić sa saradnicima, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Uprave GO Lazarevac Miroslav Milosavljević i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. O vanrednom događaju odmah je obaveštena republička Agencija za zaštitu životne sredine.

reka Peštan
reka Peštan

Dana 01.04.2020. godine predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine obišli su lokaciju u cilju daljeg postupanja i uzeli uzorke vode iz reke Peštan. O navedenom događaju obavešten je i nadležni vodoprivredni inspektor.

Prema informacijama dobijenim iz PS Lazarevac obaveštavamo građane da su pripadnici Policijske stanice Lazarevac operativnim radom na terenu već identifikovali jednog od mogućih počinilaca sa osnovanom sumnjom da je izvršio zagađenje reke Peštan. Radi se o licu sa inicijalima D.S. iz Rudovaca, dok se za ostalim počiniocima i dalje traga.

Obaveštavamo građane Malih Crljena, Rudovaca i Baroševaca da će o analizama uzetih uzoraka vode iz reke Peštan biti obavešteni odmah po pristizanju rezulatata.