1

Zajednički rad dva ministarstva na pripremi udžbenika za nacionalne predmete

klupe
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić razgovarali su o zajedničkom radu dva ministarstva o pripremi zajedničkih udžbenika za nacionalne predmete – srpski jezik, istorija i geografija.

Foto/ Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Foto/ Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Razmotrili smo na koji način možemo da intenziviramo našu saradnju u vezi sa inicijativom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića o uvođenju zajedničkih udžbenika za predmete od nacionalnog značaja. Važno je da sačuvamo srpski identitet, ćirilicu i našu istoriju, da istu istoriju i geografiju učimo i zajedno učinimo sve što možemo da se sačuva srpski identitet, jezik i pismo“, rekao je Ružić.

On je naveo da će se razmotriti mogućnost da ti udžbenici budu u upotrebi i u svim srpskim školama u dijaspori. Ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić ocenila je da je sastanak o uvođenju nacionalne grupe predmeta i pripremi udžbenika bio veoma uspešan.

Jako je važno da se nacionalni i kulturni identiteti naroda sa obe strane Drine identifikuju kao jedno s obzirom na tradiciju“, rekla je Trivić.

Ona je dodala da je zajedničko opredeljenje Republike Srpske i Republike Srbije da rade na udžbenicima koji će biti zajednički.