1

Završava se letnja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Lazarevcu

U saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, Crveni krst Lazarevac sprovodi redovnu letnju akciju dobrovoljnog davalaštva. Akcija je počela u ponedeljak 29. juna i trajaće do petka 10 jula. Pretposlednjeg dana akcije, svi humani ljudi bili su u prilici da ovu dragocenu tečnost daju u Centru za kulturu Lazarevac. Letnja akcija davanja krvi biće završena 10. jula na Polju D u Medoševcu.

Jedinice krvi

Letnja akcija davanja krvi, može se reći, najvažnija je u celoj godini, jer je krv u letnjim mesecima najpotrebnija. Dobrovoljni davaoci krvi u letnjim mesecima manje dolaze na akcije da daju krv zbog godišnjih odmora i sezonskih radova, pa je svaka jedinica krvi od velikog značaja, kaže nam predsednik Crvenog krsta u Lazarevcu Dušan Paunović.

Dušan Paunović
Dušan Paunović

Zbog aktuelne epidemiološke situacije nešto je manji broj dobrovoljnih davalaca, ali su u lazarevačkom Crvenom krstu zadovoljni akcijom.

Dragana Vukićević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže da hronični bolesnici i osobe koje su operisane ne mogu da budu davaoci, dok se onima sa akutnim tegobama predloži da krv daju u nekom drugom terminu.

Dragana Vukićević
Dragana Vukićević

Doktorka Vukićević ističe da su Lazarevčani uvek u vrhu kada je dobrovoljno davalaštvo krvi i izrazila zadovoljstvo održanom akcijom u Centru za kulturu.

Dobrovoljni davaoci krvi

Nakon kratke pauze, Crveni krst Lazarevac će 19. jula sprovesti akciju dobrovoljnog davalaštva u ritejl parku Stop šop, dok će u avgustu biti organizovana još jedna letnja akcija davanja krvi.