Zorana Mihailović: Sva domaćinstva mogu se prijaviti za subvencije za zamenu zastarele stolarije


Srbija troši pet puta više energije od proseka Evropske unije. U Ministarstvu energetike najavljuju da će se novim Zakonom o energetskoj efikasnosti, smanjiti rasipanje energije. Fond energetske efikasnosti će finansijski podržati građane da izoluju svoje domove i zamene zastarelu stolariju. Prijava,kako je navela ministarka, će definitivno biti omogućena u toku ove godine, najverovatnije od juna.

 

Iz budžetskog Fonda energetske efikasnosti u pojedinim lokalnim samoupravama proteklih šest godina obnavljane su toplane, zdravstvene, školske i kulture ustanove. Novi Fond energetske efikasnosti raspolagaće sa znatno više novca iz više izvora, a namenjen je isključivo građanima.

“Da napravimo jedan nacionalni cilj  šta mi hoćemo u energetskoj efikasnosti. Hoćemo da svaka kuća, svako domaćinstvo ima mogućnost da u narednih pet godina promeni sve svoje prozore, sva svoja vrata, da izoluje drugačije svoj dom. Sva domaćinstva će moći da se prijave za subvencije za zamenu prozora i vrata”, kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike
Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike

Podaci pokazuju da više od 70 posto zgrada i kuća kod nas nema odgovarajuću, a najčešće nikakvu izolaciju. Njihovom sanacijom država očekuje velike uštede, jer je energetska efikasnost u svetu već označena kao novi izvor energije.

“Mi danas 40 procenta energije koju imamo u našem domaćinstvu bacimo kroz prozor. To je kao jedna elektrana, proizvodnja jedne elektrane koju smo mi prosto bacili. A proizvodnja jedne elektrane znači mnogo troškova, a da ne govorimo sve one implikacije po životnu sredinu.  Ako krenemo sa ovim Fondom, za deset godina Srbija neće reći 40 posto bacamo nego će reći između pet i 10 posto”, kaže Mihajlovićeva.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

2 komentara na vest “Zorana Mihailović: Sva domaćinstva mogu se prijaviti za subvencije za zamenu zastarele stolarije

 • 3. aprila 2021. at 20:43
  Permalink

  Koji su uslovi da bi se stolarija dobila 50%l jeftinije?

  Reply
 • 18. marta 2021. at 07:05
  Permalink

  Molim Zoranu Mihailovic da ako postoji projekata za zamenu stolarije,nama je neiohodno,ja sam samohrana majka iz Bajine Baste.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA