BeogradLazarevacVesti

Zorana Mihailović: Sva domaćinstva mogu se prijaviti za subvencije za zamenu zastarele stolarije


Srbija troši pet puta više energije od proseka Evropske unije. U Ministarstvu energetike najavljuju da će se novim Zakonom o energetskoj efikasnosti, smanjiti rasipanje energije. Fond energetske efikasnosti će finansijski podržati građane da izoluju svoje domove i zamene zastarelu stolariju. Prijava,kako je navela ministarka, će definitivno biti omogućena u toku ove godine, najverovatnije od juna.

 

Iz budžetskog Fonda energetske efikasnosti u pojedinim lokalnim samoupravama proteklih šest godina obnavljane su toplane, zdravstvene, školske i kulture ustanove. Novi Fond energetske efikasnosti raspolagaće sa znatno više novca iz više izvora, a namenjen je isključivo građanima.

„Da napravimo jedan nacionalni cilj  šta mi hoćemo u energetskoj efikasnosti. Hoćemo da svaka kuća, svako domaćinstvo ima mogućnost da u narednih pet godina promeni sve svoje prozore, sva svoja vrata, da izoluje drugačije svoj dom. Sva domaćinstva će moći da se prijave za subvencije za zamenu prozora i vrata“, kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike
Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike

Podaci pokazuju da više od 70 posto zgrada i kuća kod nas nema odgovarajuću, a najčešće nikakvu izolaciju. Njihovom sanacijom država očekuje velike uštede, jer je energetska efikasnost u svetu već označena kao novi izvor energije.

„Mi danas 40 procenta energije koju imamo u našem domaćinstvu bacimo kroz prozor. To je kao jedna elektrana, proizvodnja jedne elektrane koju smo mi prosto bacili. A proizvodnja jedne elektrane znači mnogo troškova, a da ne govorimo sve one implikacije po životnu sredinu.  Ako krenemo sa ovim Fondom, za deset godina Srbija neće reći 40 posto bacamo nego će reći između pet i 10 posto“, kaže Mihajlovićeva.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

6 thoughts on “Zorana Mihailović: Sva domaćinstva mogu se prijaviti za subvencije za zamenu zastarele stolarije

 • DOBARDAN SRBIJO JAKO ME RADUJE STO MINISTARKA MIHAILOVIC GOVORI ALI MNOGI SU OSTALI GOLIH RUKAVA KAZE DA NIJE ZA SVE OPSTINA LAZAREVAC KAZE DA JE BOGATA OPSINA I DA NETREBA DA KONKURISE A SAMO SE TREBA PITATI KOLIKO LJUDI ZIVE NA IVICI EGZISTENCIJE I NE MOGU DA ZAMENE STOLARIJU KUCE KOJA JE GRADJENA 60 SETIH GODINA I SADA SE RASPADAJU ZATO MOLIM ODGOVORNE DA DADU NA SAJT DA KUNKURISEMO JER NAM JE ITEKAKO POTREBNO UPAVO SADA MOLIM NADLEZNE OPSTINE DA OBJAVE GRADJANIMA DA IMAJU PRAVO NA ZAMENU STOLARIJE UZ SUNFEKCIJE TODOROVIC BISERKA TAMNAVSKA 1 STEPOJEVAC PRIGRADSKO NASELJE BEOGRADA POZDRAV

  Reply
 • Zivim u kuci koju sam nasledila od svojih roditelja sa cerkom.Kuca je zidana 1970god.Stolarija je ostecena,ulazna vrata,prozori,duvavhladnoca kroz njih.Kuca ima 120m2.Da li postoji mogucnost 50posto koje bih trebala ja platiti da bude u ratama?

  Reply
 • Zivim sa cerkom u kuci koju sam nasledila od roditelja u Majuru kod Sapca.Kuca je zidana sedamdesetih godina ,ima 120m2,stolarija,ulazna vrata su od drveta,jako je stara i hladnoca prodire i kroz prozore i kroz vrata.Grejemo se na struju gde je potrosnja ogromna.Odricemo se svega jer polovina plate se trosi samo na elektricnu energiju.Da li se 50 posto subvencije moze platiti na kredit i kome i kako treba da se prijavimo za subvenciju stolarije?

  1
  1
  Reply
 • Koji su uslovi da bi se stolarija dobila 50%l jeftinije?

  Reply
  • Kome i gde se treba prijaviti i podneti zahtev za subvenciju stolarije?Zivim u Majuru kod Sapca.

   Reply
 • Molim Zoranu Mihailovic da ako postoji projekata za zamenu stolarije,nama je neiohodno,ja sam samohrana majka iz Bajine Baste.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA