10. Svetosavska akademija u organizaciji biblioteke opštine Lajkovac

Gradska biblioteka opštine Lajkovac po deseti put organizovala je Svetosavsku akademiju u Velikoj sali opštine Lajkovac. U prisustvu predstavnika kulturnog, javnog i političkog života opštine Lajkovac kao i brojnih sugrađana o istorijskim prilikama i njihovom uticaju na život Svetog Save govorio je protonamesnik Aleksandar Vučaj.

Intoniranjem državne himne kao i himne Svetom Savi u izvođenju hora Hadži Ruvim u velikoj sali Gradske kuće Lajkovac počela je deseta, jubilarna akademija posvećena srpskom prosvetitelju, prvom arhiepiskopu, princu i književniku Svetome Savi. Predstavnik biblioteke Daren Milivojević istakao je značaj jubilarne desete akademije kao i obeležavanja dana posvećenog Svetom Savi.

Daren Milivojević
Daren Milivojević, Gradska biblioteka Lajkovac

Besednik na desetoj jubilarnoj akademiji bio je protonamesnik obrenovački Aleksandar Vučaj, paroh drugi obrenovački koji je posebno istakao značaj istorijskih okolnosti u periodu života prvog srpskog arhiepiskopa.

Prisutnima se u ime organizatora obratila direktorka Gradske biblioteke Lajkovac Biljana Bogdanović, i u svom obraćanju istakla značaj političkog istorijskog i prosvetiteljskog delovanja Svetog Save.

Pored hora ‘’Hadži Ruvim’’ koji je dao muzičku pozlatu akademiji nastupili su glumac Pero Bjeković koji je kazivao pesmu Đure Jakšića “Ostajde ovdje” i odlomak iz “Zakonopravila” Sv. Save, a učenica lajkovačke OŠ “17. septembar” Ivana Lukić je odrecitovala “Pjesn” Stanoja Aksića i “Stihoslov” Nikanora Milentijevića.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA