Obeleženo 75 godina pobede nad fašizmom

Dan pobede, 9. maj obeležen  je polaganjem venaca na spomen ploču oslobodiocima Lazarevca.  Ove godine obeležava se 75 godina pobede nad fašizmom.

Dan pobede - Venci stradalimaDan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine. Tog dana je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi. Ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana su davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja). Ove godine obeležava se 75 godina pobede na fašizmom. Dan pobede obeležili su u Lazarevcu predstavnici SUBNOR-a i GO Lazarevac položivši vence u znak sećanja i poštovanja na sve žrtve u borbi za oslobođenje Lazarevca i Srbije.

Po tradiciji  zamenik predsednika  GO Lazarevac Miloje Živanović položio je venac, i poručio lazarevčanima da se mora čuvati sećanje na ovaj značajan datum za našu ali i svetsku istoriju. Ovo je  dan kada je pobeđeno najveće zlo. To je fašizam koji je odneo milione života u Drugom svetskom ratu, rekao je Živanović.

Odata počast stradalimaDo sada je Dan pobede 9. maj svečano obeležavan u velikom broju zemalja sveta. Najveća parada održavala se svake godine u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preletom  avijacije. Ove godine praznik se obeležava u senci svetske pandemije. Pored 75 godina od pobede nad fašizmom danas je i 70 godina od kada je pokrenuta inicijativa o formiranju Evropske unije.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA