BeogradLazarevacVesti

Građani predložili svoje prioritete u kreiranju budžeta

Inicijativu opštine Lazarevac pod nazivom “Pokreni projekat – uključi se“ podržalo je 2355 građana. To je 4,56%  punoletnih stanovnika opštine. Oni su popunjavanjem formulara putem aplikacije na sajtu GO Lazarevac ili lično u zgradi opštine uzeli učešće u kreiranju budžeta.  Prema oceni građana vodosnabdevanje je ključni problem u našoj opštini. Zatim putna infrastruktura, kanalizacija i nedostatak javnih parkinga. Građani smatraju da je poljoprivreda oblast u koju treba najviše ulagati. U vrhu liste su i bolji uslovi za mlade kao i ulaganje u obrazovanje. Predsednik GO Lazarevac Bojan Stević se na konferenciji za novinare zahvalio građanima na učešću  u ovakvoj vrsti ankete koju lokalna vlast po prvi put organizuje u ovom obimu.
Bojan Stević
Bojan Stević

Anketa opštine Lazarevac “Pokreni projekat – uključi se“ zbog interesovanja građana produžena je dva dana. Građani su svoje predloge o prioritetima budžeta za narednu godinu mogli da iznesu do 9. decembra. Učešće je uzelo njih 2355 ili 4,65% punoletnih građana naše opštine.  U prvom segmentu građani su mogli da se odluče za dva od četiri problema koja treba rešiti u našoj opštini ali i da dopišu svoj predlog. Čak njih 1295 je reklo da je rešenje problema vodosnabdevanja prioritet. Za unapređenje u segmentu putne  infrastrukture opredelio se 1201 građanin. Izgradnja kanalizacione mreže prioritet je za 1013 građana, dok 848 želi više parking prostora i javnih garaža.

Projekat budžet 1Građani su predložili i oblasti u kojima je neophodno više ulaganja, mogli su da glasaju za dva od devet ponuđenih predloga.  Najviše, čak 735 ispitanika opredelilo se za više subvencija poljoprivrednicima. Odmah zatim čak njih 668 želi više parkova, školskih objekata, atletskih staza, teretana na otvorenom i drugih projekata bitnih za mlade. Za obrazovanje se opredelilo 636 ispitanika, reč je o rekonstrukciji škola, uređenju prilaza školama, izgradnji novih i adaptaciji predškolskih ustanova, izgradnji fiskulturnih sala.

Projekat budžet 3Predsednik je tokom konferencije za medije pozvao jednu od učesnica ankete kako bi čuo njeno mišljenje o ovoj inicijativi opštine  Lazarevac i šta su po njoj prioriteti.

projekat budžet 2Bojan Stević je istakao da je zadovoljan brojem učesnika ankete. Predsednik je istakao da je na području milionskog grada Beograda učešće u ovoj anketi uzelo 10 000 građana, a na teritori opštine Lazarevac 2 355 građana. Inicijativa opštine Lazarevac o učešću građana u kreiranju budžeta je po prvi put realizovana na ovakav način. Kako je najavila lokalna vlast naredne godine, ukoliko to epidemiološki uslovi dozvole  u svakoj mesnoj zajednici biće organizovano anketiranje.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA