BeogradLazarevacVesti

Obeleženo 106 godina od završetka Kolubarske bitke

 Kolubarska bitka završena je oslobađanjem Beograda pre tačno 106. godina. U hramu  Svetog Velikomučenika Dimitrija odata je počast herojima. U Lazarevcu na mestu gde se čuva uspomena na žrtve i oslobodilačke i okupacione vojske obeležen je ovaj značajan dan. Vence u spomen kosturnicu i na spomenik Srpskom ratniku pored rukovodstva GO Lazarevac položili su predstavnici Vlade i vojske Republike Srbije. Počast su odale i strane delegacije onih zemalja koje su učestvovale u ratu , ali i potomci naših boraca.

počast kolubarska bitka 1Centračna državna ceremonija u okviru obeležavanja 106. godišnjice od održavanja “Kolubarske bitke“ počela je parastosom u kripti hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija. Svake godine parastos se služi i odaje počast senima preko 40.000 srpskih i austro-ugarskih vojnika. Na ovom mestu vence su položili predstavnici države, vojske i lokalne vlasti. Zajedno vence su položili potomci učesnika ratova, predstavnici vojnih sila koje su okupirale Srbiju ali i potomci oslobodilaca.

Počast kolubarska bitka 2Nakon intoniranja državne himne prisutnima se obratio predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević. Na današnji dan, nakon jedne od najvećih bitaka Velikog rata ali i u istoriji ratovanja uopšte, srpski narod je ponosno oslobodio svoju prestonicu, rekao je Stević. Oslobađanjem Beograda ostvarena je slavna pobeda koja je pronela ime Srbije širom Evrope, podseto je predsednik. Stević je najavio da će GO Lazarevac početi izgradnju muzeja koji će čuvati uspomenu na ovu slavnu bitku.

Počast Kolubarska bitka 3Srpski narod tokom svoje istorije vodio teške, velike i značajne bitke, ukazao je državni sekretar Miodrag Kapor. Uvek je to bilo na pravoj strani protiv nadmoćnijeg i mnogo opremljenijeg protivnika napomenuo je predstavnik resornog ministarstva.

Počast kolubarska bitka 4Ceremonijom polaganja venaca i odavanjem državnih i  vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca završeno je obeležavanje ovog značajnog istorijskog događaja.

 

 

 

 

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA