BeogradLazarevacVesti

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Jovana

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja. Praznik je posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan. Procenjuje se da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima. Najviše se slave Sveti Nikola i Sveti Arhanđel Mihail0.

sveti jovan

Praznik Sveti Jovan Krstitelj, koga danas slavi Srpska pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča. On je bio takve moralne čistote da se, pre mogao nazvati angelom, kako ga Sveto Pismo i naziva, nego li smrtnim čovekom. Od svih ostalih proroka sveti Jovan se razlikuje naročito time što je on imao tu sreću da je mogao i rukom pokazati svetu Onoga koga je prorokovao.

crkva-1

Sveti Jovan Preteča je u reci Jordanu krštavao svakoga ko se pokajao. Živeo je jednostavno i asketski. Hranio se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake. Jovan je ubijen za vreme kralja Judeje Iroda koji je naredio da se proroku odseče glava.

Marko Mitić
Marko Mitić

Sveti Jovan je uzor poštenja i pravdoljublja. U srpskom narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume “po Bogu i Svetom Jovanu”, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Sveti Jovan je mnoge preobratio u hrišćanstvo, a njegova glavna poruka: „Volite jedan drugog“ postala je jedno od glavnih načela hrišćanstva koje se sačuvalo do današnjih dana.

 

 

 

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA