BeogradLazarevacVesti

Vinarija “Srž-Milovanović“ obeležila Svetog Trifuna

Zaštitnik vinogradara i vinara Sveti Trifun po tradiciji se obeležava u vinogradu, kada se prvi čokot uz molitvu prelije vinom i oreže.  U vinariji ‘’Srž’’ već se prave ambiciozni planovi za 2021. godinu. U centru Lazarevca  već sada mogu da se degustiraju najkvalitetnija i nagrađivana vina ove vinarije. U prelepom ambijentu na kome bi pozavidele i najuglednije vinske kuće biće organizovane degustacije. Stabilizacija epidemiološke situacije i popuštanje mera doneće novi život vinoteci Vinarije “Srž – Milovanović“.

Srž 1Slaveći svetog Trifuna kao patrona, vinari ovaj praznik započinju u vinogradu. Prolećne temperature u prvoj nedelji februara omogućile su rano orezivanje loze. Ipak većina njih će simbolično orezati čokot i zaliti ga vinom. Na taj način vinogradu se simbolično posle dugog zimskog mrtvila, vraća malaksala snaga, da počne da  buja u proleće koje je već na pomolu.

Srž 2Narodna verovanja kažu da ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Prethodna godina je uprkos brojnim poteškoćama bila odlična kada je reč o kvalitetu vina.

srž 2

U vinariji ‘’Srž’’ imaju velike planove za 2021. godinu. Iskusni vinari Milovanovići znaju da dobro vino ne nastaje u podrumu već u vinogradu. Neophodno je pokloniti sate i dane krvavog rada ali i ljubavi.  Sveti Trifun treba da pomogne da nebo bude milostivo prema našim vinogradima i sačuva ono što su sa mukom i znanjem postigli.

 

 

 

 

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA