BeogradLazarevacVesti

Miloš Rašić iz Lazarevca kreirao prototip uređaj za praćenje zdravlja starijih ljudi

Dobitnik brojnih nagrada iz matematike i fizike, bio je deo tima koji je predstavljao Srbiju na turniru mladih fizičara koji se održao u Singapuru 2017. godine, više nagrada na dizajn takmičenjima iz elektronike gde je pravio prototipove uređaja poput dronova, robota, rovera, sistema za praćenje zdravlja starijih ljudi… samo je mali deo bogatog CV-ja Miloša Rašića. Ovaj dvadesetpetogodišnji Lazarevčanin je trenutno na master studijama na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu na kojem je diplomirao prošle godine. Zaposlen je u domaćoj kompaniji gde radi kao hardver inženjer. Trenutno se bavi i razvojem edukativnih igračaka iz oblasti robotike i elektronike za decu školskog uzrasta, a prvi prototipi bi trebalo da budu gotovi tokom leta.

Rover

Kada bi Miloša Rašić sreli na ulici ne biste rekli da se razlikuje po bilo čemu od svojih vršnjaka. Ali kada bi pročitali njegovu biografiju, shvatili bi da se radi o mladom čoveku koji je sa svojih 25 godina uspeo da uradi mnogo više od svojih vršnjaka. Osnovnu školu, do sedmog razreda pohađao je u Lazarevcu a za školu „Vojislav Voka Savić“ vežu ga samo lepe uspomene. Mnogi kažu da je ova škola pravi „rasadnik“ dobrih matematičara, a za Miloša se može reći da je vrhunski. Od sedmog razreda Miloš svoje školovanje nastavlja u Matematičkoj gimnaziji a nakon toga diplomirao je 2022. godine na Elektrotehničkom fakultetu, gde je trenutno na master studijama.

Već kao dečak počeo je da se interesuje za matematiku ali i robotiku. Sklapao je i rasklapao igračke, pa ne čudi što je bio deo tima koji je Srbiju predstavljao na turniru mladih fizičara u Singapuru 2017. godine. Bio je i član Formula student tima Drumska strela Univerziteta u Beogradu.

Kako bi bio sigiran da je njegova baka dobro, dok su njegovi roditelji i on odsutni od kuće, Miloš je razvio i prototip sistema za praćenje zdravlja starijih ljudi. Kaže da je sistem jednostavan i da je potrebno da samo stavite prst u delu koji je označen na ovom aparatu a on će vam očitati podatke koji se automatski šalju na određenu, već zadatu lokaciju i uređaj.

Uređaj za praćenje zdravlja starijih ljudi

Trenutno dizajnira i dronove, robote, rovere, a želja mu je da napravi dron koji će biti korišćen u komercijalne svrhe i koji će očitavati nivo zagađenja u vazduhu, dostavljati lekove ili neke teže materijale.

Dron

Miloš ima mnogo planova. Trenutno radi na izradi edukativnih igračaka iz oblasti robotike i elektronike za decu školskog uzrasta, koji ce biti pokriveni materijalima na srpskom jeziku. Ovo je nešto za šta se nadam da ću imati prve prototipe gotove tokom leta, i da ću moći da organizujem neku vrstu radionice u Lazarevcu u toku druge polovine ove godine, kaže Miloš.

Posvećen je i poslu koji radi a trenutno jezaposlen u jednoj domaćoj kompaniji. Iako većina njegovih kolega ima želju da radi za inostrane firme i da jednog dana karijeru nastavi u drugim zemljama, Miloš kaže da je posebno vezan za Lazarevac i da se ovde najlepše oseća. Čini se da svaki posao radi sa lakoćom i da je pun ideja. Volje, znanja i ljubavi prema onome što radi mu ne fali i zato verujemo da će ovaj mladi Lazarevčanin ostvariti i mnogo više od onoga što je naumio. A mi kao njegovi sugrađani možemo samo da se ponosimo što živimo u istom gradu i da jedva čekamo da jednog dana njegovo ime osvane na nekom od uređeja koji je kreirao i osmislio.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA