BeogradLazarevacVesti

Lazarevac spreman za sezonu odbrane od grada

Sezona odbrane od grada na teritoriji Srbije trajaće do 15. oktobra, a nadležan je Sektor protivgradne odbrane Republičkog hidrometeorološlog zavoda. Na teritoriji GO Lazarevac sve je spremno za novu sezonu, izvršene obuke i potpisani ugovori sa protivgradnim strelcima. Strelce će kao i prethodnih godina plaćati država 4000 dinara mesečno, a opština izdvaja i dodatni novac.

Odbrana

Lazarevački strelci po rečima člana veća GO Lazarevac Nenada Bačanca su spremni za novu sezonu. Na Radarskom centru na Bukulji  koji pokriva sve opštine između Kolubare i Morave, južno od Save i Dunava od 15. aprila do 15. oktobra traju dvadesetčetvoročasovna dežurstva. Ove godine očekuje se dovoljan broj raketa.

Nenad-Bačanac
Nenad Bačanac

 Obezbedili smo našim protivgradnim strelcima dodatna primanja, 33 hiljade dinara dobijaju od GO Lazarevac. Imamo 20 protivgradnih strelaca. Potpisali su ugovore, odradili zdravstvene preglede, ponovo prošli obuku i sezonu čekamo spremni – dodao je Bačanac.

Član veća zadužen za poljoprivredu Nenad Bačanac je istakao značaj protivgradnih mreža u okviru sistema zaštite voćnjaka od grada i podsetio na subvencije koje poljoprivrednici mogu ostvariti.

mreže-1

Zaštita od grada nisu protivgradni strelci. Svi ozbiljni vočari, povrtari širom Evrope su jedino sigurni ako imaju protivgradne mreže – dodao je Bačanac.

mreže

Pored protivgradnih mreža preporuka ratarima je da se dodatno zaštite od grada i osiguranjem. U Srbiji je osigurano tek 10 odsto useva, a prosečno 16 gradonosnih dana u julu i 18 u avgustu je dovoljan razlog da se o tome razmišlja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA