BeogradLazarevacVesti

Folklorni ansambli u Vreocima kao čuvari tradicije

Kulturno umetničko društvo „Diša Đurđević“ organizovalo je celovečernji koncert u Domu kulture u Vreocima. Pored domaćina organizatora, na koncertu su nastupila još tri KUD-a; „Petrovački ansambl“ iz Petrovca na Mlavi, „Mladost“ iz Bača i Srpskog sokolskog društva „Kralj Petar I Ujedinitelj“ iz pobratimljene opštine Višegrad. Ovo veče bio je povod da se četiri društva okupe i kroz pesmu i igru proslave dugogodišnje prijateljske odnose.

Koncert

Dobre pesme, igre i pravih prijatelja nikada dosta. Da su dobri domaćini a svakako i jedni od najboljih društava na našim prostorima, još jednom su pokazali članovi KUD-a „Diša Đurđević“, koji su ugostili svoje prijatelje i kolege iz Bača, Petrovca na Mlavi i Višegrada.

Koncert je bio povod za druženje i ponovno okupljanje a i prilika da se pokažu neki novi koraci i igre iz naše zemlje.

Kud-2

U uzvratnu posetu došli su nam i članovi društva „Srpski soko“ iz bratimske opštine Višegrad. Članovi KUD-a „Diša Đurđević“ prošle godine gostovali su kod svojih prijatelja u prelepom Višegradu a ove godine ukazala im se čast da budu domaćini svojim prijateljima, koji na prostoru Republike Srpske neguju našu tradiciju i običaje.

Kud

Folklorna sekcija SSD „Kralj Petar I Ujedinitelj“ po prvi put gostuje u Lazarevcu. Čedomir Guzina predsednik Srpskog sokolskog društva kaže da prijateljstvo i bratimljenje dve opštine datira još od 1992. godine. Gosti iz Višegrada predstavili su se sa dve igre.
SSD „Kralj Petar I Ujedinitelj“ osnovano je 2001. godine i broji oko stotinak članova. Čuvari su srpske tradicije u prelepom mestu kod Drine.

Do kasno u noć trajalo je druženje četiri prijateljska KUD-a koji su brojnoj publici u sali Doma kulture u Vreocima pokazali prelepe srpske igre iz različitih delova Srbije i još jednom pokazali da su istinski čuvari narodne igre i običaja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA