BeogradVesti

Nikola Nikodijević primio u Starom dvoru ambasadora Egipta

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević primio je u Starom dvoru novoimenovanog ambasadora Republike Egipat Amra Alguvejlija. Izrazivši dobrodišlicu novom ambasadoru Egipta u Srbiji, predsednik Skupštine grada podsetio je na tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Egipta iz vremena razvoja nesvrstanih, ali i na činjenicu da se ove godine navršava jubilej – 110 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Kraljevine Srbije i Egipta.
Beo-info-2
Nikola Nikodijević

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević je pozdravio inicijativu da se pristupi izradi predloga sporazuma o prijateljstvu i saradnji između Beograda i Kaira.

Ovaj sporazum treba da podstakne razvoj kulturne, naučne i obrazovne saradnje dve prestonice i da ustanovi praksu razmene mladih umetnika i naučnika. Oba grada, i Beograd i Kairo leže na dvema velikim rekama i po tome su veoma slični i sigurno bi moglo doći do korisne razmene iskustava u radu velikih komunalnih sistema i izgradnji saobraćajne infrastruktre o čemu su, prema rečima ambasadora, privrednici iz Kaira izrazili interesovanje. Saradnja bi se mogla uspostaviti i u domenu turističke privrede, s obzirom da Beograd beleži višegodišnji značajan rast u broju poseta stranih turista  – istakao je Nikodijević.

Beo-info-1

Ambasador Egipta Amr Alguvejli najavio je da će povodom 28. jula – Nacionalnog dana Arapske Republike Egipat, u Narodnom pozorištu u Beogradu gostovati moderni ansambl plesa iz operske kuće Kaira. Na taj način će se publici u Srbiji predstaviti deo kulturnog nasleđa ove prijateljske zemlje. U saradnji sa Sekretarijatom za kulturu nagoveštena je mogućnost organizovanja zanimljive izložbe – ikonografija drevnih Kopta, što bi pobudilo interesovanje domaće publike. Na sastanku je zaključeno da se intenziviraju i pravne i tehničke pripreme o svim aspektima izrade sporazuma o saradnji i prijateljstvu između Beograd i Kaira.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA