BeogradLazarevacVestiZdravlje

Akcijom „Zagrli snažno“ u Lazarevcu obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Svetski dan dece obolele od raka obeležen je i ovog 15. februara u mnogim gradovima u našoj zemlji.

Nurdor slika stop shop

Pod sloganom „Zagrli snažno“ ovaj datum obeležen je i u Lazarevcu, u prostoru ritejl parka „Stop šop“. Tradicionalno, u 13 časova pušteno je nekoliko helijumskih balona, kao znak podrške deci koja se leče od raka kao i u znak sećanja na one koji su izgubili bitku sa ovom opakom bolešću.

Deca Nurdor akcija

„Mnogo je važno da zagrliš snažno“ poruka je Nacionalnog udruženja dece obolele od raka (NURDOR) povodom obeležavanja 15. februara, dana kada se svake godine okupljanjem pruža podrška deci oboleloj od kancera. Cilj ove manifestacije je da se građanima skrene pažnja na veliki broj mališana koji se bore sa ovom bolešću i problemaima njihovih porodica sa kojima se susreću.

roditelji akcija nurdor

Volonter Nurdora za Lazarevac Igor Belaćević kaže da se ove godine sredstva prikupljaju za izgradnju roditeljske kuće u Beogradu. Usled nestašice helijuma, koji je neophodan u medicinske svrhe, ove kao i prethodne godine, aktivisti nisu puštali velike količine balone, već samo nekoliko, u znak podrške mališanima. Sa skupa su pozvani posetioci da ne štede ruke za zagrljaje, kao i što glasi ovogodišnji slogan „Zagrli snažno“.

Igor Belaćević
Igor Belaćević

U programu, koji je počeo tačno u podne, učesvovali su Plesni studio „Kolus“ i mađioničar Bojan Bogdanović. U Srbiji  svakog dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka. Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti. Ohrabruje, međutim, činjenica da je rak kod dece izlečiv u preko 70% slučajeva, ako se dijagnostikuje na vreme i pravovremeno leči. U Srbiji se od ove opake bolesti godišnje  leči oko 500 dece.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA