BeogradLazarevacVesti

Ambasada Češke u Srbiji donira novac za obnovu Spomen-kosturnice u Lazarevcu

U sali predsedništva GO Lazarevac potpisan je ugovor o saradnji sa predstavnicima Ambasade Češke o realizaciji projekta obnove Spomen – kosturnice. Planirano je da prostor kripte bude adaptiran u komemorativni interaktivni muzej a deo sredstava za ovu namenu izdvojilo je Ministartsvo odbrane Republike Češke. Ugovor su potpisali predsednik opštine Bojan Stević i pukovnik inženjer Milan Sandani, izaslanik odbrane pri Ambasadi Republike Češke u Beogradu. Projekat će biti realizovan uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Planirano je da radovi budu završeni do decembra 2023. godine.

Delegacija Ambasade Češke u Lazarevcu

Jedan od najznačajnijih prostora kulture za srpsku istoriju svakako je Spomen-kosturnica u kripti hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu. Ovaj prostor trebalo bi da bude adaptiran u komemorativni interaktivni muzej a pomoć pri realizaciji ovog projekta GO Lazarevac pružiće Ambasada Češke u Srbiji. Predsednik GO Lazarevac Bojan Stević sa vsojim saradnicima ugostio je predstavnike ambasade i sa njima potpisao ugovor o donaciji. Deo sredstava za ovu namenu upravo će donirati Češka. Predsednik opštine zahvalio se prijateljima iz Češke i napomenuo da će kripta u hramu dobiti potpuno novu dimenziju i da će svim posetiocima pružiti priliku da se upoznaju sa istorijom i jednom od najznačajnijih bitki koja je vođenja na našim prostorima tokom Prvog svetskog rata.

Bojan Stević

Spomen-kosturnica Kolubarske bitke predstavlja jedini spomenik kulture od izuzetnog značaja na teritoriji opštine Lazarevac i mesto gde su posle velike Kolubarske bitke sahranjeni austrijski i srpski borci.  Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta rekao je ovom prilikom da dve zemlje uspešno sarađuju i da je dokaz da je češka vojska promenila stranu u tom ratu pokazatelj dugogodišnjeg prijateljstva dva naroda. Ljudske žrtve moramo poštovati i ovo je najbolji način da budućim generacijama pokažemo kako treba da se odnose prema svojim precima, kaže ambasador Kuhta.

Tomaš Kuhta i Milan Sandani

Projekat će biti realizovan uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Planirano je da radovi budu završeni do decembra 2023. godine. Prostor kripte biće ujedno i prvi muzej posvećen Velikom ratu u Srbiji.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA