Bogojavljenska liturgija u crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Bogojavljanje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Sveta Liturgija služena je u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu. Zbog bezbednosti plivača, ove godine nije organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst zbog velike količine leda na jezeru Očaga. Tim povodom svim takmičarima su ovom prilikom uručeni prigodni pokloni koji su namenjeni plivačima. Poklone je dobio 31 prijavljeni učesnik.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”. Čovek je ikona Božija i potrebno je da kroz Isusa Hrista, kroz pričešćivanje i zajednicu Duha svetoga priđe Bogu ocu i postane Bog po blagodeti. To je pun smisao i važnost današnjeg praznika, rekao je sveštenik Vladimir Stojković.

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za časni krst ove godine je izostalo zbog velike količine leda na jezeru Očaga koji bi mogao da ugrozi bezbednost plivača. Ukupno 31 takmičar bio je prijavljen za plivanje a svima njima su u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija uručeni prigodni pokloni. Plivanje je izostalo jer se bezbednost samih učesnika dovodila u pitanje i Lazarevac nije jedino mesto gde je otkazano plivanje, rekao je predsednik opštine Bojan Sinđelić čestitajući građanima veliki praznik.

Bojan Sinđelić, predsednik GO Lazarevac
Bojan Sinđelić, predsednik GO Lazarevac

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA