BeogradLazarevacVestiZdravlje

Budimir Gajić, vojnik iz Belanovice, prvi dobrovoljni davalac krvi u Srbiji – Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca

Svake godine, 14. juna, obeležava se Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, dan koji je posvećen svim herojima koji nesebično daruju deo sebe kako bi spasili tuđe živote. Ovaj datum nije izabran slučajno,  14. juna 1868. godine rođen je austrijski naučnik koji je otkrio ABO sistem krvnih grupa, za šta je nagrađen Nobelovom nagradom. Njegovo otkriće je temelj savremene transfuziologije i zato je ovaj dan posvećen sećanju na njegov doprinos i podizanju svesti o važnosti dobrovoljnog davanja krvi.Dok obeležavamo Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, sa ponosom se prisećamo Budimira Gajića, vojnika iz Belanovice, prvog dobrovoljnog davaoca krvi u Srbiji. Njegov čin davalaštva krvi, koji se dogodio krajem 1916. godine u poljskoj bolnici u okolini Soluna, postavio je temelje humanosti i solidarnosti na kojima počiva naša organizacija.

Budimir Gajić

Budimir Gajić, borac sa prve linije fronta, na predlog dr Nikole Кrstića, hirurga iz Beograda i solunskog borca, dobrovoljno je dao krv za nepoznatog ranjenika. Ne želeći da iskoristi poštedu odmah se vratio u borbu. Ovaj plemenit čin nije samo spasao život, već je postao simbol nesebične pomoći i brige za bližnjeg, vrednosti koje su u srcu misije Crvenog krsta i dobrovoljnog davanja krvi.

Ove godine, na svečanosti u Crvenom krstu Srbije, posebnu čast imamo da istaknemo kako je Crveni krst Lazarevac dobio priznanje za najhumaniju opštinu, sa 6,14 % dobrovoljnih davalaca krvi u odnosu na broj stanovnika, što nas svrstava na drugo mesto na nivou cele Republike Srbije, odmah iza opštine Despotovac. Ovo priznanje je odraz velikodušnosti i humanosti naših građana, i dokaz da male zajednice mogu napraviti velike promene.

Crveni krst Lazarevac

U prostorijama Crvenog krsta Srbije, prisutnima su se obratili Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije, koji je i pokrovitelj događaja, kao i Marija Čukić, stručna saradnica za dobrovoljno davalaštvo krvi. Ovom prilikom uručene su i nagrade za konkurs „Кrv život znači“, gde je učenik Stefan Nikolić iz OŠ „Slobodan Penezić Кrcun“ iz Junkovca, osvojio treće mesto u kategoriji likovnih radova. Čestitamo Stefanu i nadamo se da će uspešno motivisati buduće davaoce krvi.

Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca

Na današnji dan, želimo da izrazimo neizmernu zahvalnost svim dobrovoljnim davaocima krvi koji svojim plemenitim činom davalaštva doprinose spašavanju života i unapređenju zdravstvenog sistema. Vaša dobrota i altruizam su inspiracija za sve nas.Čestitamo Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi! Neka vaša humanost bude primer kako jedan mali gest može imati ogroman uticaj na živote mnogih.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA