BeogradLazarevacVesti

Cilj EPS-a da zadrži stručnjake i da se modernizuje

Akcionarsko društvo „Elektroprivreda Srbije“ treba da se menja, da bude moderna kompanija i cilj je da zadržimo zaposlene, stručne i kvalitetne ljude, od radnika do inženjera, rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD.

– Otpuštanja su duže vreme tema koja se provlači u javnosti, ali ja to ne bih tako posmatrao. Cilj jeste zadržati zaposlene, stručne ljude, kvalitetne radnike, napraviti im prostor za profesionalno usavršavanje i unapređenje – rekao je Živković je u Jutarnjem dnevniku RTS i dodao da su njegova vrata uvek otvorena za sve zaposlene.

Živković je istakao da EPS iz sopstvene proizvodnje, bez uvoza, snabdeva električnom energijom privredu i građane i pored povećane potrošnje zbog vrelog talasa.

– Protekle nedelje potrošnja električne energije bila je na nivou od 80.000 megavat-sati dnevno, ova nedelja je već došla do 90.000 megavat sati. Porast potrošnje je već na desetak procenata, ali EPS nesmetano obezbeđuje dovoljne količine električne energije iz sopstvenih izvora – rekao je on i naglasio da EPS spremno čeka zimu.

Foto/Eps.rs
Foto/Eps.rs

Blaga zima i dobra hidrologija stvorili uslove da akumulacije i deponije budu pune.

– U akumulacijama trenutno imamo preko 600 gigavat-sati, deponije su na nivou dva miliona tona uglja, tako da spremno dočekujemo sledeću zimu. Proizvodnja uglja je na planiranom nivou i cilj je da se deponije uglja održavaju na visokom nivou. U tom smislu ne očekujemo neke izazove – ocenio je Živković.

Govoreći o tome šta je sada prioritet, naglasio je da je nakon promene pravne forme EPS iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, glavno da se napravi novi plan poslovanja za sledeću godinu i da se usvoji rebalans ovogodišnjeg plana poslovanja, kako bi već 2023. „Elektroprivreda Srbije“ zaživela kao akcionarsko društvo u punom obimu.

Ocenio je da će u tom procesu pomoći i novi nadzorni odbor EPS u kojem je i troje Norvežana.

– Svi članovi Nadzornog odbora imaju sjajne karijere, vrsni su stručnjaci i prvi moj korak bio je da se uspostavi dobra saradnja sa svima njima. Znanje kojim raspolažu pomoći će nam da period tranzicije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo bude izveden na pravi način, jer EPS treba da bude moderna kompanija, da se menja i oni su tu da pomognu – rekao je Živković.

On je istakao da prioritet EPS-a jeste zelena energija dodajući da se dugo bavio obnovljivim izvorima energije.

– Zelena energija je nešto na čemu ćemo maksimalno raditi i u tom smislu gledati da podignemo nivo usluga i projekte koje razvijamo – rekao je Živković ističući da projekat izgradnje RHE „Bistrica“ treba dugoročno da pomogne razvoju OIE.

Na pitanje oko podela u sindikatu EPS i neslaganja oko predstavnika zaposlenih u NO EPS, Živković je rekao da je dugo u kompaniji, da su njegova vrata uvek bila otvorena za sve zaposlene, da sve uticajne strane vidi kao partnere i da je spreman sa svima da razgovara sa jasnim ciljem da se EPS modernizuje i poboljšaju uslovi za svakog zaposlenog pojedinačno.

Živković je rekao i da nije izvesno da će električna energija poskupeti po preporuci MMF, ali da će pažljiva analiza iz perspektive dugoročne bezbednosti i sigurnosti snabdevanja, neophodnih investicija i razvoja, kao i unapređenja odnosa sa kupcima opredeliti neophodnost povećanja jer nam je svima cilj uspešan EPS.

Izvor: Eps

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA