BeogradLazarevacVesti

Crveni krst Lazarevac: Međunarodni dan volontera

Crveni krst Lazarevac je u subotu 5. decembra prigodnim programom i onlajn, obeležio Međunarodni dan volontera – 5. decembar.

Crveni krst Srbije, kao najveća volonterska organizacija u zemlji, svake godine obeležava Međunarodni dan volontera. Ove godine taj dan obeležavamo pod sloganom „Кroz volontiranje zajedno možemo sve“ , pa se posebna pažnja poklanja volonterima koji su angažovani i koji deluju u svojim lokalnim zajednicama. Upravo je njihov doprinos ono što te zajednice čini otpornijim na rizike, kao što su prirodne katastrofe, ekonomske i političke krize.

Ova 2020. godina je obeležena pandemijskom krizom do sada neviđenih razmera koja još uvek značajno utiče na sve nas, naš dosadašnji stil života i koja dodatno ugrožava već inače ugrožene grupe. Od početka pandemijske krize, Crveni krst Lazarevac – njegovi volonteri i profesionalno zaposleni, pokazali su veliku humanost, požrtvovanje, znanje i hrabrost.

Počev od marta 2020. godine do kraja novembra ove godine Volonteri Crvenog krsta Lazarevac su proveli preko 4120 sati pružajući svoje usluge najugroženijim ljudima. Pored vremena provedenog obavljajući volonterske poslove volonteri su posvetili svoje znanje, humanost i solidarnost pružajući pomoć nekom drugom i ljudima u nevolji. Crveni krst je još jednom pokazao snagu i spremnost jer je odreagovao kao sistem i kao nedeljiva celina u kojoj svi činioci imaju veliki i podjednak značaj.

Realizovane aktivnosti Crvenog krsta Lazarevac u odgovoru na pandemijsku krizu izazvanu COVID-om19

 • Otvoren info centar za podršku građanima (otvorena i linija za pisanu komunikaciju za osobe koje imaju problem sa sluhom i govorom);
 • Formirani mobilni volonterski timovi za podršku starijim građanima;
 • Do sada je pomoć pružena preko 6000 korisnika i tom prilikom je posećeno preko 1200 domaćinstava;
 • Crveni krst je za vreme policijskog časa, u periodu kada su stariji od 65 godina imali mogućnost da izaću, dežurao pored bankomata i dezinfikovao ruke preko 500 građana koji su koristili bankomate;
 • Oko 1000 lica je dodeljen paket hrane, dok su 1632 člana domaćinstva dobili paket higijene;
 • Preko 2000 obroka narodne kuhinje distribuirano je na kućnu adresu starijih građana za vreme vanrednog stanja;
 • Volonteri Crvenog krsta Lazarevac su angažovani 1600 puta;
 • U info centru je registrovano 561 poziv građana;
 • Vršili smo i distribuciju obroka narodne kuhinje korisnicima koji su COVID pozitivni;
 • Za vreme trajanja vanrednog stanja realizovali smo dve onlajn obuke : Prva psihološka pomoć i Difuzija (širenje znanja o Crvenom krstu- za nove volontere)
 • U svrhu realizacije zadataka vezanih za COVID19 prešli su preko 3743 km

Crveni krst Lazarevac je za 52 volontera u subotu dodelio i e-zahvalnice.

Volonteri su najveća snaga Crvenog krsta Lazarevac i mali je broj aktivnosti koji bi se realizovao da ih nema u tom broju. Svake godine se broj mladih volontera koji se priključuju organizaciji Crvenog krsta Lazarevac uvećava i to je jasan pokazatelj da lokalna zajednica prepoznaje značaj volontiranja i značaj da se pomogne lokalnoj zajednici.

Nakon realizovane svečanosti i dodele zahvalnica povodom Međunarodnog dana volontera, održana je i Skupština Omladine Crvenog krsta Lazarevac:

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA