Lazarevac postaje prigradska opština

Vlada Srbije usvojila je nacrt novog zakona o glavnom gradu a njegova najvažnija izmena je decentralizacija grada. Usvajanjem ovog zakona Beograd će biti podeljen na dve zone – gradsku i prigradsku. Sedam prigradskih opština će biti u prigradskoj zoni, a 10 gradskih u gradskoj. Opština Lazarevac više neće biti gradska već prigradska opština, koja će moći da izdaje građevinske dozvole do 5.000 kvadrata i da legalizuje objekte do 3.000 kvadrata, rekao je Bojan Stević, državni sekretar gostujući u jutarnjem programu RTV GEM. Dodao je da će se zakon naći na usvajanju tokom ove ili naredne nedelje u Narodnoj skupštini i da očekuje da većina poslanika glasa za ovaj zakon, koji će omogućiti i manjim opštinama da se što brže i bolje razvijaju.
Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave

Nakon jedne decenije opštini Lazarevac će konačno biti vraćene nadležnosti koje su joj ukinute Statutom grada iz 2009. godine, koji je donela bivša gradska vlast, kada je grad potpuno centralizovan čime su beogradske opštine, kako prigradske tako i gradske, svedene na nivo mesnih zajednica. Tada su se najveće zamerke upravo odnosile na izmenu koja je opštinama kao što su Lazarevac, Mladenovac, Sopot i druge, oduzete nadležnosti poput izdavanja građevinskih dozvola za objekte veće od 800 kvadratnih metara.

Pored izdavanja građevinskih dozvola i legalizacije, novi zakon omogući će čelnicima naše opštine da osnivaju svoja preduzeća, kao i da donose svoje urbanističke planove, van planova generalne regulacije, kaže državni sekretar Bojan Stević.

Naša opština, kao i ostalih sedam prigradskih, imaće veće nadležnosti iz oblasti poljoprivrede, biće po prvi put uvedeni poljočuvari ali i Komunalna policija, kako bi se uvelo više komunalnog reda u gradu.

Usvajanjem ovog zakona, najviše koristi imaće svakako građani ali i investitori koji će znatno brže moći da dobiju dozvolu za gradnju a na taj način biće otvorena i nova radna mesta, dodaje Stević i napominje da će jedino više posla imati zaposleni u lokalnoj samoupravi koji će morati da više rade na implementaciji i brzom uvođenju izmena kako bi sugrađanima olakšali brojne procedure a zakon primenili u skladu sa njegovim odredbama.

Osim toga, dodao je, zakon će omogućiti da prigradske opštine, uz saglasnost grada, imaju svoja javna preduzeća, kao i da grad svoje izvorne nadležnosti može da prenese na prigradske opštine, što do sada nije bio slučaj. Stević  je istakao da se decentralizacija neće završiti time što će prigradske i gradske opštine dobiti veća ovlašćenja, već kada prigradske budu krenule da prave uslužne centre kako bi najveći deo posla koji građani treba da obave u opštini mogli da obavljaju u naseljima koji su deo te opštine

Usvajanjem Zakona o glavnom gradu, kasa opštinskog budžeta trebalo bi da se puni i novcem od naknada za izdavanje građevinskih dozvola i drugih taksi kaže Stević i očekuje da će se ovaj zakon u Narodnoj skupštini na usvajanju naći do kraja maja a nakon toga će u Skupštini grada biti usvojen novi statut.

Pored brojnih nadležnosti koje će biti vraćeni našoj opštini, među izmenana je i izbor direktora osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskih ustanova, održavanje obrazovnih ustanova, puteva koji su u nadležnosti JP “Putevi Srbije” i mnoge druge, kaže državni sekretar Bojan Stević.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Komentar na vest “Lazarevac postaje prigradska opština

 • 28. maja 2019. at 13:52
  Permalink

  Zar vas nije sramota?! Sad kad ste “ogulili” Lazarevac sve dali Beogradu, hvalite se da ce mocnici moci da grade i lakse dobijaju dozvole a vi (u foteljama) verovatno stanove i lokale za dobre lokacije. Hoce li i novac od naplate parkinga koji gradjani placaju sada ostati u Lazarevcu ili ce ici u Bg pa oni odlucivati koliko pripada gradu Lazarevcu? To je samo “sitnica” u odnosu na novac koji iz ove opstine odlazi ko zna gde… Ili se sve svelo na izgradnju… mi koji smo ovde rodjeni i zatrovani od svog rodjenja moci cemo da fizikalisemo na gradjevinama i kod privatnika (koje inace drzava stiti, a ne zaposlene) a Kolubara i EPS je drzavna…. tu ce raditi Obrenovcani, Ubljani, cak i ljudi iz Gornjeg Milanovca sa sve placenim putnim troskovima. Da ne govorim o onima sto su “ugrozeni” dosli i mogli sebi da priuste i kupovinu stanova i radnih mesta…. dosta je bilo pakovanja g….. u ukrasni papir…. izadjite i recite narodu istinu. Ostali smo “slepo crevo” i pomrecemo od otrova sa kopova i teske industrije…. Cernobil -drugi deo… podignite dron i napravite video reportazu narocito uz magistralu… sigurno ce privuci potencijalne investitore. Prizozor je ocaravajuci… polje D,B, istok,zapad… a u kom cemo mi zavrsiti to niko ne zna…. mislim strucnjaci ne znaju da procene gde cemo skliznuti….( kao npr. Junkovac)
  Stravicno je sta nam radite…

  41
  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA