BeogradLazarevacVesti

Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Vlada Republike Srbije je 2017. godine proglasila 18. maj za Dan sećanja na žene žrtve nasilja, a na osnovu predloga koji je potpisalo 8.000 građanki i građana koji je podržao i Zaštitnik građana. Datum je odabran u znak sećanja na 16, 17. i 18. maj 2015. godine, kada je čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

Povodom 18. maja, nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja, Pašalić navodi da se u situacijama krize sa najviše izazova susreću žene sa invaliditetom, žene na selu i Romkinje, koje su i pre pandemije bile u osetljivom položaju, i ističe da posledice pandemije – strah, neizvesnost, siromaštvo i ekonomska nesigurnost povećavaju rizik od intenziviranja nasilja u porodici, koje može dovesti i do tragičnih ishoda.

Iz tih razloga, Pašalić je tokom vanrednog stanja inicirao izmenu Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja Vlade Srbije, kako se na žrtve nasilja u porodici ne bi primenjivale mere zabrane kretanja. Tom prilikom je istakao da je neophodno da nadležni organi u punoj meri primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a da žrtvama budu dostupne Sigurne kuće ili drugi vidovi alternativnog smeštaja, kao i druge mere pomoći i podrške u vreme vanrednog stanja.

Tokom 35 meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, od 1. juna 2017. godine, nadležni organi su razmotrili 141.529 slučajeva nasilja u porodici, saopštilo je danas Ministarstvo pravde povodom 18. maja, nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Od 1. juna 2017. godine do aprila 2020. godine, nadležna tužilaštva predložila 50.990 hitnih mera (iseljenje iz stana i zabrana prilaska i komunikacije), a sudovi usvojili 50.127 tih mera. U istom periodu održano je blizu 8.000 sastanaka grupa za koordinaciju i saradnju i izrađeno je 42.246 individualnih planova zaštite žrtava. Za krivično delo proganjanje podneto 207 optužnih akata, a osuđeno 112 osoba, dok je za polno uznemiravanje podneto 109 optužnih akata, a osuđeno 72 osobe.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA