Danas je Sveti Vasilije Ostroški

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 12. maja obeležavaju jedan od najvećih praznika posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom. Vasilije Ostroški je ceo svoj život posvetio Bogu i posle njegove smrti on se smatra čudotvorcem jer mnoga isceljenja se dešavaju nad njegovim moštima, koje su ostale netruležne i čuvaju se u manastiru Ostrog. U crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija održana je služba posvećena ovom prazniku na kojoj je prisustvovao veliki broj vernika.

Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija 12. maja obeležila je jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom čudotvorcu. Mošti ovog svetca čuvaju se u manastiru Ostrog, i smatra se da se nad njegovim moštima dešavaju mnoga isceljenja i da na putu za Ostrog ni jednom verniku ne može da se desi ništa loše. Na službi u lazarevačkoj crkvi prisustvovalo je mnogo vernika.

Mnoge priče su vezane za ovaj praznik i velikog čudotvorca Svetog Vasilija Ostroškog, a među njima nalazi se i priča o jednoj maloj devojčici koja je bila u kolevci i sa 900m nadmorske visine je pala. Majka je mislila da joj je kćerka preminula ali kada su sišli videli su polomljenu kolevku i devojčicu koja je živa, zdrava i nasmejana. Smatra se da je Sveti Vasilije Ostroški sačuvao život ovog deteta.

Smatra se da ako se vernik na praznik Svetog Vasilija Ostroškog iskreno pomoli čudotvorcu, da će svaka iskrena molitva iz dubine srca biti ispunjena. Po narodnom običajnom kalendaru, danas se ne rade teški poslovi, ali valja da se očisti kuća, kako bi, veruje se, čitave godine u domu vladali harmonija i mir.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA